Menstruele migraine

Elke maand opnieuw...

Getty Images

Heel wat vrouwen moeten het elke maand opnieuw ondergaan: menstruele migraine. Maar er valt aan deze vorm van migraine wel degelijk iets te doen!

Bij menstruele migraine treden de aanvallen op tijdens de menstruatie. Meestal beginnen de aanvallen op de eerste dag van de menstruatie of in de eerste twee dagen die eraan voorafgaan, steeds op hetzelfde tijdstip.

Misselijk en braken

De aanvallen zijn over het algemeen ernstiger, langduriger en lastiger te behandelen dan die van gewone migraine. Ze gaan meestal gepaard met meer misselijkheid en braken.[ITEMADVERTORIAL]

Wanneer de aanvallen ook op andere momenten van de cyclus voorkomen is het geen menstruele migraine, maar menstruatiegerelateerde migraine.

Oorzaken

Hormonen spelen een cruciale rol bij het ontstaan van menstruele migraine. Vlak voor en tijdens de menstruatie neemt de hoeveelheid oestrogeen en progestageen (vrouwelijke geslachtshormonen) sterk af.

Een sterke daling van oestrogenen wordt verantwoordelijk gehouden voor het ontstaan van de aanvallen. Vrouwen met menstruele migraine zijn vaak extra gevoelig voor de normale schommelingen in de hormoonhuishouding.

Als je een anticonceptiepil met een hoge dosis oestrogenen slikt, kan dat ook leiden tot menstruele migraine. In zo'n geval kan het helpen om over te schakelen op een pil met een lagere oestrogeendosis.

Oplossingen

Het goede nieuws is dat menstruele migraine verholpen kan worden. Er bestaan verschillende doeltreffende medicijnen. Zo kan je oestrogeenspiegel weer op peil gebracht worden door een oestrogeeninjectie, of kan je enkele dagen voor je ongesteldheid preventief een middel op basis van ontstekingsremmers innemen. Bij de drogisterij en apotheek zijn ook speciale zelfzorgmiddelen tegen migraine verkrijgbaar. Een andere oplossing is het slikken van triptanen. Dat zijn geneesmiddelen die specifiek ontworpen zijn om migraine te bestrijden. Ze helpen goed.

Bekijk hier een video over migraine.

Auteur