donderdag, 7 juli 2022

Veel kinderen met astma hebben ook hooikoorts

Veel kinderen met astma hebben ook hooikoorts. Dat blijkt uit onderzoek van Isala kinderarts Eric de Groot.

De meeste kinderen met astma zijn goed te behandelen. Wanneer dat niet het geval is, komt dat meestal door het niet vaak of trouw genoeg gebruiken van medicijnen en het minst vaak omdat het gaat om een vorm van astma die resistent is voor therapie.

De onderzoekers ontdekte dat maar liefst 76 procent van de kinderen in zijn onderzoeksgroep ook hooikoorts blijkt te hebben en dat dit bij 44 procent niet opgemerkt was. Door deze en andere bijkomende ziekten adequaat aan te pakken kunnen astmaklachten zoveel mogelijk beperkt worden, stelt De Groot.

Chronische ziekte

Astma is de meest voorkomende chronische ziekte op kinderleeftijd en heeft een enorme impact op het dagelijks leven. Om ervoor te zorgen dat kinderen met astma net als andere kinderen kunnen functioneren, wordt in de behandeling geprobeerd om astmaklachten zoveel mogelijk te beperken. Het liefst met zo weinig mogelijk medicijnen.

Deskundigen noemen dat 'astmacontrole'. De Groot onderzocht welke rol andere aandoeningen spelen, naast astma, in de astmacontrole van deze kinderen. Hier was nog amper onderzoek naar gedaan.

Hooikoorts bleek in een onderzoeksgroep van 203 kinderen met astma het vaakst voor te komen. Daarnaast concludeert De Groot dat het gebruik van een anti-allergie neusspray tegen de hooikoorts helpt om de astma beter onder controle te krijgen. Ook stelt hij dat een verkeerde ademhalingstechniek niet vaak een oorzaak is van slechte astmacontrole, maar dat het wel een behoorlijke impact heeft op de astmacontrole bij deze kinderen.

Tot slot zocht De Groot naar mogelijke oorzaken voor het niet onder controle zijn van astma bij kinderen. Hij bestudeerde daarvoor de dossiers van 147 kinderen met de diagnose 'ongecontroleerd astma', en concludeert dat er in de overgrote meerderheid van de gevallen een verklaring gevonden kan worden, zoals slechte therapietrouw, blijvende blootstelling aan omgevingsprikkels zoals sigarettenrook en andere aandoeningen. Volgens De Groot maakt dat dat astma bij kinderen goed te behandelen is, zelds wanneer kinderen niet klachtenvrij zijn.

 

Bron(nen):