Experts uiten zorgen: steeds meer jongeren met gehoorschade

Getty Images

Steeds meer jongeren hebben last van tinnitus, oftewel oorsuizen. Experts spreken van een vloedgolf nieuwe patiënten. Dit aantal neemt zo snel toe dat het kenniscentrum VeiligheidNL ervoor pleit om gehoorschade vroeg op te sporen. Het liefst al bij basisschoolleerlingen. Dat meldt ad.nl dinsdag.

Tinnitus is een aandoening waarbij iemand continue een geluid hoort dat er niet is. Mensen kunnen allerlei verschillende geluiden horen: suizen, fluiten, een pieptoon of een bromgeluid. Ongeveer 10 tot 15 procent van de mensen in Nederland heeft last van oorsuizen.  

Exacte cijfers zijn er niet, maar volgens de GGD komen er jaarlijks duizenden jongeren bij met ernstige gehoorklachten. "Dat moet echt stoppen", stelt klinisch audioloog Dyon Scheijen op ad.nl, specialist in tinnitus. Als er niks wordt gedaan, gaat deze generatie heel veel problemen krijgen in het spraak verstaan.

Jaarlijkse controle

Saskia Kloet van VeiligheidNL deelt de zorgen van de experts en pleit ervoor om naast het geven van voorlichting al in een vroeg stadium te kijken naar mogelijke gehoorschade: jaarlijks testen en jongeren voorlichting geven op school en op feesten en festivals.

Uit onderzoek van het Erasmus MC blijkt dat 14 procent van de kinderen tussen de 9 en 11 jaar gehoorschade heeft. VeiligheidNL heeft daarom gevraagd aan de overheid om in de bovenbouw basisschool of onderbouw middelbare school het gehoor van kinderen jaarlijks te contoleren. Het ministerie van Volksgezondheid heeft de Gezondheidsraad om advies gevraagd. Dit advies wordt dit najaar verwacht.

Hoe voorkom je gehoorschade?

Tinnitus is niet te genezen. Voorkomen is dan ook essentieel. Deze tips kunnen helpen:

  • Bescherm je oren goed. Draag oordoppen daar waar harde muziek wordt gedraaid. Investeer in een paar goede oordoppen. Je kunt ze zelfs op maat laten maken. Niet alleen op feesten of festivals zijn oordoppen van belang, maar bijvoorbeeld ook als je in een lawaaierige omgeving werkt.
  • Toch (tijdelijke) gehoorschade opgelopen? Voorkom het ‘stapeleffect’: gun je oren na blootstelling van hard geluid enige tijd rust.
  • Ga bij grote feesten of evenementen zo ver mogelijk uit de buurt van de geluidsinstallatie staan. De organisaties hiervan moeten zich houden aan een geluidslimiet van 100 decibel, maar toch is het verstandig om er voorzichtig mee om te gaan.
  • Vraag bij kleine gelegenheden, zoals een werkborrel of verjaardag, of de muziek iets minder hard kan. Er is hier geen sprake van een geluidslimiet, dus kun je beter het heft in eigen handen nemen.
  • Draag je oortjes of een koptelefoon? Koop ze met een volumebegrenzer.
Auteur 
Bron 
  • Algemeen Dagblad
  • Erasmus MC