Ruim helft slechthorenden draagt géén hoortoestel

Getty Images

Meer dan de helft van de Nederlanders met gehoorproblemen draagt geen hoortoestel. Experts vinden dat zorgwekkend. De maatschappelijke gevolgen van gehoorverlies kunnen namelijk groot zijn.

Bijna 2 miljoen Nederlanders met gehoorverlies

Een onderzoek in opdracht van beroepsorganisaties, audiciens en hoortoestelfabrikanten wijst uit dat in Nederland momenteel 1,8 miljoen personen gehoorverlies hebben. Maar liefst 55 procent van de mensen met gehoorproblemen blijft ermee rondlopen zonder dat zij er iets aan doen. Volgens Dennis Havermans van branchevereniging de Kwaliteitsaudiciens (dKA) is dat zorgwekkend hoog, ondanks de faciliterende rol van het regulerings- en vergoedingssysteem. “Uit diverse wetenschappelijke publicaties blijkt dat behandeling van gehoorverlies participatie bevordert en diverse ziektebeelden kan voorkomen of remmen”, aldus Havermans. Onbehandeld gehoorverlies beïnvloedt je werkprestaties en zelfstandigheid en wordt in verband gebracht met eenzaamheid, depressie en dementie.

Daar valt wat aan te doen, zeggen de opdrachtgevers van het onderzoek. In het onderzoek wordt het beeld bevestigd dat het dragen van een hoortoestel bijdraagt aan de algehele gezondheidswinst en het welbevinden van slechthorenden. Hierdoor kunnen uitgaven op andere zorgdomeinen voorkomen of verminderd worden.

“Dit had ik tien jaar eerder moeten doen”

Voordat een Nederlander met gehoorverlies in actie komt, gaat daar gemiddeld drie jaar overheen. Tien procent van de respondenten geeft zelfs aan langer dan zes jaar te wachten. Zo’n tweederde van de personen met een hooroplossing zegt dat eerder actie ondernemen het gemis aan sociale contacten had kunnen verminderen of zelfs voorkomen. “Dit had ik tien jaar eerder moeten doen”, is een veelgehoorde uitspraak van slechthorenden die een hooroplossing hebben gekozen. Maar liefst 95% van de respondenten vindt dat het dragen van een toestel dan ook hun kwaliteit van leven aanzienlijk heeft verbeterd.

Gehoorverlies kan leiden tot sociale isolatie en depressie

Meer dan de helft van Nederland heeft nog nooit een hoortest laten afnemen, blijkt ook uit het onderzoek. “Dat aantal moet omhoog. Eigenlijk zou iedereen met enige regelmaat een gehoorscreening moeten doen. Een verplichte jaarlijkse hoortest voor 50-plussers zou veel leed voorkomen”, meent Richard Zoetemelk van GAIN, de branchevereniging van fabrikanten van hooroplossingen en hoorhulpmiddelen in Nederland. “Wat veel mensen en professionals in de zorg niet of onvoldoende weten is dat gehoorproblemen weer kunnen leiden tot veel ander leed: verminderde hersenactiviteit, dementie, een grotere kans om te vallen, sociale isolatie, verlies van zelfstandigheid en depressie.”

Gehoorverlies wordt vaak niet erg genoeg gevonden om actie te ondernemen. Er heerst nog altijd een sociale drempel voor het dragen van een hoortoestel. Toch blijken er onder de dragers van een hoortoestel nauwelijks plagerijen voor te komen. Driekwart van de dragers geeft echter aan dat ze nooit uitgelachen of afgewezen worden vanwege hun hoortoestel. Uit onderzoek blijkt dat het juist andersom is: er worden eerder grappen gemaakt omdat men iets niet goed verstaat.

Rol van de hoorzorgprofessional

Driekwart van de slechthorenden bespreekt het gehoorverlies met de huisarts of kno-arts. 73% van hen krijgt een hooroplossing aanbevolen. Opvallend daarin is dat respondenten met een ‘licht’ gehoorverlies significant vaker niet doorverwezen worden na het eerste contact met hun arts of audicien dan respondenten met een hoger gehoorverlies, terwijl er diverse mogelijkheden zijn om licht gehoorverlies te behandelen. Uit het onderzoek blijkt dat meer dan de helft van de slechthorenden niet op de hoogte is van alle mogelijkheden.

Er zijn een aantal dingen waar je op moet letten bij het aanschaffen van een hoortoestel. We hebben de belangrijkste tips op een rij gezet.

Auteur