zondag, 22 mei 2022

Dagelijks bad geen probleem bij eczeem

Kinderen met eczeem mogen best elke dag in bad, zo lang je na afloop maar voldoende hydraterende verzachtende crème op de huid aanbrengt. Dat stellen Amerikaanse onderzoekers in het tijdschrift Annals of Allergy, Asthma and Immunology.
Mensen met eczeem krijgen vaak het advies om niet te vaak te badderen of douchen, omdat dat de huid kan uitdrogen. Hoofdauteur Ivan Cardona van de Allergy and Asthma Associates of Maine keek samen met collega's naar al het beschikbare wetenschappelijke bewijs rondom dit onderwerp. Hoewel je als je eczeem hebt het gebruik van zeep het beste kunt vermijden, is volgens de meeste onderzoeken dagelijks weken geen probleem. 

Smeren

Door te badderen kun je vuil, irriterende stoffen en allergenen van het oppervlak van de huid verwijderen. Na het wassen en voorzichtig droog deppen moet je wel een hydraterende crème aanbrengen, zodat de huid zacht en vochtig blijft. Op die manier kunnen volgens de onderzoekers problemen als een droge huid en infecties voorkomen worden. Het smeren is het belangrijkste onderdeel.
 
Cardona benadrukt wel dat ouders hun eigen instinct moeten blijven volgen. Als dagelijks badderen het eczeem van hun kind lijkt te verergeren, kunnen ze overstappen naar minder frequente bad- of douchsessies. Als de huidaandoening erger wordt, is het sowieso verstandig om contact met een arts te zoeken. 

Adviezen

Wetenschappers die niet betrokken zijn bij het onderzoek gaan mee in de adviezen van Cardona en zijn collega's, maar geven ook aan dat een dagelijks bad niet langer dan 10 minuten mag duren. Verder mag het water niet te warm zijn en kun je beter geen zeep of douchegel gebruiken. Als hydraterende crème kun je het beste middelen gebruiken die gemaakt zijn voor mensen met huidproblemen. 
 
Het aantal studies naar dit onderwerp zijn tot nu toe beperkt. Nieuwe studies om de gevonden resultaten te bevestigen zijn dan ook van groot belang.
Bron(nen):