Deze voedingsmiddelen zijn goed voor huid, haar en nagels

Eet jezelf mooi: van huid tot nagels

vrouw-avocado-huid
Getty Images

Een zachte huid en glanzend haar? Met deze beautyfoods geef je je uiterlijk een natuurlijke facelift. Ze zijn rijk aan vitamines en mineralen met gunstige effecten op huid, haren en nagels. Schoonheid komt van binnenuit!

Beautyfoods voor je huid

Als jij goed voor je huid zorgt, dan zorgt je huid goed voor jou. Niet alleen door je te laten stralen, maar ook door je te beschermen. Je huid is namelijk een pantser tegen infecties en een stootkussen tegen wondjes. En je huid is tegelijkertijd een verwarming en een airco: je huid houdt je lichaam op temperatuur door te isoleren en te koelen. Tenslotte functioneert de huid ook nog als een vijfde zintuig (na gezichtsvermogen, gehoor, reukzin en smaakzin): het tastgevoel. Wist je dat de huid je grootste orgaan is? Het weegt gemiddeld 3 kilo en beslaat ongeveer het oppervlak van een eenpersoons laken. Zo’n groot en belangrijk orgaan moet je goed verzorgen. Dat kan, met deze beautyfoods.

Rode paprika: voor een stevige huid

Wist je dat één rode paprika maar liefst anderhalf keer de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van vitamine C bevat? Daarmee zijn rode paprika’s rijker aan vitamine C dan kiwi’s en sinaasappels. Vitamine C is belangrijk voor de vorming van collageen. En dat is de bindstof, die zorgt voor een stevige huid. Eet vaker paprika, bijvoorbeeld zo uit het vuistje (zoals je een appel eet), in salades of wokgerechten. Je kunt ze ook heel lekker roosteren in de oven of op de barbecue. Al heeft rauw eten de voorkeur, want dan blijft alle vitamine C het best behouden.

Gemengde noten: verzorging van de huid van binnenuit

Gemengde noten bevatten veel vitamine B3 (niacine), dat belangrijk is voor het behoud van een gezonde huid. Een portie noten van 40 gram (twee kleine handjes) levert je 25 procent van de aanbeveling. Ben je vegetariër of flexitariër? Zo’n portie is een volwaardige vervanger van vlees. Overdrijf het eten van noten echter niet, want het zijn wel echte caloriebommetjes.

Mosselen: voor het herstellend vermogen van de huid

Mosselen eten voor je huid? Je zou het niet verwachten. Toch zijn deze glibberige schelpdiertjes een weldaad voor de huid. Ze bevatten zo’n 80 procent van de aanbevolen hoeveelheid jodium. Dat mineraal ondersteunt het herstellend vermogen van je huid. Toevallig wordt jodium (uit een flesje) ook gebruikt op een wondje. Op die manier werkt het ontsmettend.

Bospeen: voedt de huid van binnenuit

Ze zeggen weleens dat wortels goed zijn voor de ogen, maar dat geldt zeker ook voor de huid. Eet je een portie van 200 gram gekookte bospeen, dan levert je dat maar liefst anderhalf keer de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine A. Vitamine A is belangrijk voor de structuur en functie van de huid. Deze vitamine is betrokken bij de vorming van nieuwe hoorncellen in je opperhuid. En deze worden elke maand vernieuwd. Genoeg werk aan de winkel dus voor vitamine A.

Avocado: beschermt tegen zonlicht

Als er iets is dat rimpels in de hand werkt, dan is het wel zonlicht. Helaas! Maar de avocado biedt je wat bescherming. Fruit bevat nauwelijks vet, maar een avocado is een uitzondering: deze vrucht bestaat voor maar liefst een vijfde uit gezonde vetten. En aan dat hoge vetgehalte hebben avocado’s ook hun hoge gehalte aan vitamine E te danken. Dat is namelijk een vitamine die alleen in vet voorkomt. In één avocado zit bijna de helft van de aanbeveling aan vitamine E. Vitamine E helpt je huid te beschermen tegen de inwerking van zonlicht. Hoeveel avocado’s je ook eet, een goede zonnebrandcrème of dagcrème met beschermingsfactor blijft natuurlijk van belang.

Beautyfoods voor je haar

Gemiddeld zitten er ongeveer 100.000 haren op je hoofd. Elke dag verlies je er wel 50 tot 100. Geen reden voor paniek, want dit zijn de ‘oude’ haren, die je al twee jaar hebt. Ze maken gewoon plaats voor nieuwe. Met deze beautyfoods help je je haar in topconditie te houden.

Ei: voor glanzend haar

Eieren zijn goed voor je haren. De eiwitten uit het ei houden je eetlust en gewicht in toom en zijn heel goed voor je spieren. Maar eieren zijn ook het perfecte voedingsmiddel voor je haar. Met één ei krijg je een kwart van de aanbeveling van vitamine B8 binnen. Vitamine B8 wordt ook wel biotine genoemd. Het is belangrijk voor een normale haargroei en houdt je haren sterk en glanzend.

Garnalen: voor behoud van je haarkleur

Wat hebben deze kreeftachtige schaaldieren te maken met je haren? Ze bevatten veel koper: zo’n 70 procent van de aanbeveling per ons. En koper is belangrijk voor de pigmentatie van je haren. Met andere woorden: het helpt de kleur van je haar te behouden.

Beautyfoods voor je nagels

Kun je je nagels in goede conditie houden door gezond te eten? Heel veel is daar nog niet over bekend. Vroeger werd gedacht dat vitamine B8 (biotine), niet alleen goed was voor je haren, maar ook voor je nagels. Toch is deze claim volgens de Europese Voedsel en Warenautoriteit (EFSA) niet wetenschappelijk onderbouwd. Wel blijken twee mineralen bewezen goed voor de nagels: selenium en zink. Maar hoe het precies werkt, is nog niet duidelijk.

Linzen: selenium

Linzen bevatten veel selenium, een mineraal waarvan onze voeding gemiddeld genomen te weinig bevat. Een beetje extra zou dus best zoden aan de dijk kunnen zetten. Een portie van 75 gram linzen levert je ruim de helft van de aanbeveling van selenium. Linzen tellen officieel mee als groente, maar zijn ook goede vleesvervangers. Bovendien zijn linzen dus ook nog eens goed voor je nagels. Hoe veelzijdig kan een voedingsmiddel zijn?

Spinazie: zink

Vaak wordt gedacht dat zink vooral in vlees zit, maar spinazie is ook een goede bron van zink. Een portie gekookte spinazie levert je al een kwart van de aanbeveling. Dat is ruim drie keer zoveel als gemiddeld zit in groenten.

Auteur 
  • Angela Severs