woensdag, 28 september 2022

Een zomer zonder cellulite

Hoe pak je cellulite aan?

Als het bikiniseizoen nadert, gaat onze blik steeds angstvalliger naar bovenbenen en heupen. Want daar zit vrouwenvijand nummer 1: cellulite. Volgens diverse onderzoeken krijgt ruim negentig (!) procent van alle vrouwen er na hun achttiende last van. Belangrijker: hoe komen we er vanaf?

Cellulite - ook wel sinaasappelhuid genoemd -  komt voornamelijk voor op benen, billen en heupen. Het is te herkennen aan een huid met putjes en bultjes en soms zelfs pijnlijke plekken. Cellulite (niet te verwarren met cellulitis een medische term voor ontsteking van de cellen) wordt vooral veroorzaakt door ophopingen van vocht, vet en afvalstoffen door een verstoorde doorbloeding en een haperend lymfesysteem. Als de ophopingen niet op tijd worden afgevoerd, raken ze verhard en duwen ze de huid onregelmatig naar buiten. Het gevolg: putjes en bultjes. Hormonale en erfelijke factoren spelen een rol bij het ontstaan van cellulite. Ongezonde voeding, de anticonceptie-pil, medicijngebruik en gebrek aan beweging verergeren het fenomeen.

Beauty’s met bulten

Het klinkt een beetje vreemd, maar met dik of dun heeft het niet veel te maken. Het vetpercentage speelt geen rol bij het ontstaan van cellulite. Ook hele slanke vrouwen worstelen er namelijk mee. Geen wonder dus dat er een hele industrie is ontstaan om vrouwen van hun putten en bulten af te helpen.

Eet je glad

Een actieve levensstijl met veel sporten en gezond eten is de beste preventie voor cellulite. Als het eenmaal is ontstaan, verdwijnt het niet meer zo snel. Om cellulite te verminderen, is het belangrijk om de doorbloeding van de huid te verbeteren. Bijvoorbeeld door minder koffie, alcohol en voeding met chemische toevoegingen op je menu te zetten.
Cafeïne heeft een negatieve invloed op de bloedsomloop, waardoor de afvalstoffen lekker blijven zitten op heupen en dijen. Veel water drinken, minstens 8 glazen per dag, helpt om de afvalstoffen af te voeren. Begin de dag eens met een glas lauw water met een uitgeperste halve citroen. En als je toch door de zure appel heen moet bijten; ook appels stimuleren het ontgiftingsproces. En moeten we nog zeggen dat beweging goed is?

Smeren, smeren, smeren

Stap 2 is een anti-cellutite crème of gel. Deze producten stimuleren de bloedsoploop en helpen de vetophopingen af te voeren. Ieder zichzelf respecterend cosmeticamerk heeft er wel een in het assortiment.  Ironisch genoeg bevatten deze crèmes vaak cafeïne om de afvalstoffen af te voeren. Het beste resultaat krijg je als je de anti-cellulite crème met masserende bewegingen aanbrengt. Dit stimuleert de vochtafvoer. Smeren en masseren is wel een kwestie van een lange adem; het duurt even voordat er resultaat zichtbaar is.

Massage

Bij ernstige cellulite zou je kunnen denken aan een reeks van intensieve bindweefselmassages door een therapeut of schoonheidsinstituut. Dit kan met de hand, maar meestal wordt een massage-apparaat gebruikt voor een diepe bindweefselmassage. Door de behandeling wordt de bloedcirculatie in de huid verbeterd, verklevingen losser en de vetverdeling egaler. Meestal zijn zo’n 10 tot 12 behandelingen nodig. Om het resultaat bij te houden, kun je een daarna kiezen voor een maandelijkse onderhoudsbehandeling. Een kostbare investering, maar dan heb je ook wat.