donderdag, 28 oktober 2021

Hoe effectief is mijn behandeling?

Mijn vriendin van 83 jaar is in behandeling voor Lichen Planus en een niet genezend wondje op het onderbeen. De behandeling loopt al bijna een jaar: diprosone zalf, daarna uv-lichttherapie en nu weer diprosone.
De huidaandoening blijft hardnekkig en na lang aandringen is nu ook vaatonderzoek gaande voor dat wondje dat niet dicht wil. Kun jij vanuit jouw ervaring nog suggesties doen voor de behandeling?
Jan van den Engel
Willemstad, Noord-Brabant

Dick van Gerwen, dermatoloog:  

Diprosone is een klasse 3 corticosteriodcreme. Indien deze onvoldoende verbetering geeft kan Lichen Planus worden behandeld met een sterker corticosteroid uit klasse 4: dermovate zalf. Mocht dit ook geen verbetering bieden, behandel ik Lichen Planus bij voorkeur met een korte kuur pillen: ciclosporine, gedurende 3 weken. Dit heeft bijna altijd een goed effect.

Omdat de ciclosporine slechts kortdurend gegeven wordt is het risico op bijwerkingen slechts zeer gering. Indien een wondje aan het been niet geneest, moet ook altijd gedacht worden aan de mogelijkheid van huidkanker. Dat kan ook een niet genezend wondje geven.

Dat zal echter niet genezen bij de gebruikelijke behandeling. Om vast te stellen of het om huidkanker gaat moet dan een klein stukje huid uit de rand van de wond worden genomen. Dit huidbiopt wordt dan opgestuurd naar de patholoog om te bezien of zich er huidkanker in bevindt.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.