Jeuk na het douchen

Getty Images

Mijn vraag gaat over jeuk bij het douchen. Je leest altijd overal dat de jeuk komt door verlies van huidvet, vooral als je warm doucht. Nu heb ik een klein testje gedaan. Ik heb mijn arm bespoten met een ontvettende spray. Tot mijn verbazing kreeg ik geen jeuk, terwijl ik van een regenbuitje al gek wordt van de jeuk. Je zou toch denken dat regenwater niet zo sterk ontvettend werkt.

Na een half uurtje in een warm bad liggen heb ik overigens nauwelijks of geen jeuk, ook niet als ik me met een ruwe handdoek droog wrijf. Ik douche niet vaak en ook niet lang, maar vijf minuten onder een lauwwarme douche zorgen al voor ontzettende jeuk. Heeft dit wel echt met vet te maken?

Joop

Dick van Gerwen, dermatoloog:

Jeuk na het douchen kan verschillende oorzaken hebben.

1. Uitdroging van de huid. Door het warme water lost de beschermde vetlaag van de huid op. Doordat de huid nog erg warm is na douchen verdampt er veel water uit de opperhuid. Dat wordt normaal voorkomen door de vetlaag. Bij gebruik van een ontvetter is de huid niet warm, en verdampt dan ook niet veel vocht. Gebruik tijdens het douchen een milde douchegel. Na het douchen een goede bodylotion of olie gebruiken scheelt ook al veel.

2. Bij bepaalde vormen van netelroos (urticaria) kan jeuk en roodheid van de huid ontstaan door contact met water. Dat hoeft dan niet per se warm water te zijn.

3. Polycytemia vera (PV) is een ziekte waarbij er teveel rode bloedcellen in het bloed zijn. Patiënten met een PV hebben vaak hevige jeuk na het douchen. Meestal  zijn er dan ook andere symptomen zoals hoofdpijn of moeite met scherp zien, en – heel opvallend – soms ernstige pijn in de voeten of vingers, waarbij dan een rood-blauwe verkleuring is te zien.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.