Steelwratjes onder mijn oksels

Getty Images

Wat kan ik doen tegen kleine wratjes die sinds ik ouder wordt opkomen tussen mijn borsten en in mijn oksels?

A. Schouten

Dick van Gerwen, dermatoloog:

Kleine wratjes in de oksels en onder de borsten zijn vaak wat wij noemen ‘gesteelde fibromen.’ (fibroma pendulans of fibroma molle) Zeker onder borsten en in oksels kan dat nogal hinderlijk zijn. Ze zijn eenvoudig te behandelen door ze af te knippen met een speciaal krom schaartje of weg te branden met een heet electrisch naaldje van een hyfrecator. Het laat zo praktisch geen littekens na.

Ook komen onder de borsten vaak kleine ouderdomswratjes voor (verruca seborroica). Deze kunnen ook eenvoudig worden behandeld, bijvoorbeeld door ze er met een speciaal instrumentje (curette) af te krabben. Er ontstaat dan een klein schaafwondje dat in 1 a 2 weken restloos geneest. De huisarts kan deze behandelingen in veel gevallen zelf doen, of eventueel daarvoor verwijzen naar een dermatoloog.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.