Laserbehandelingen bij rosacea, rimpels, haartjes en pigmentvlekken

Met goede verzorging kun je je huid gezond houden, maar soms is er meer nodig. Je wilt bijvoorbeeld van rimpels, storende haartjes of zichtbare bloedvaatjes af. In dat geval is laseren een optie. Hoe werkt dat precies?
“Een laserapparaat geeft in korte tijd een grote hoeveelheid licht die wordt gebundeld tot een laserstraal”, zegt dermatoloog Albert Wolkerstorfer, gespecialiseerd in lasertherapie. “Het kan medisch worden gebruikt om huidziekten en aangeboren huidafwijkingen te behandelen. Denk aan mensen bij wie door een ongeluk of niet juist uitgevoerde behandeling een litteken is ontstaan. Of aan kinderen met een aangeboren pigmentvlek.”
Op cosmetisch gebied wordt laserlicht ingezet om storende haren of bloedvaatjes te verwijderen, maar ook om zichtbare huidveroudering te verminderen. “Hiervoor kun je terecht bij een huidtherapeut of een schoonheidsspecialist. Ook is het mogelijk online een apparaatje voor thuisgebruik te bestellen.” Daarover later meer.
Van licht tot damp
Niet alle lasers zijn hetzelfde. Het hangt van de behandeling af welk type geschikt is. De werking hangt onder meer samen met het gebruikte licht, in vaktermen de golflengte genoemd. Deze wordt uitgedrukt in nanometer (nm), bijvoorbeeld 532, 800 of 1540 nm. Afhankelijk van de huidziekte of huidafwijking kiest de behandelaar voor een bepaalde golflengte en sterkte van het licht. Er zijn vijf soorten lasers.
1. Vaatlaser
Een vaatlaser (ook vasculaire laser genoemd) wordt met name ingezet bij roodheid of opgezette vaatjes in het gezicht. “Denk aan een wijnvlek, couperose of rosacea. Ook kleine spataderen in de benen kunnen ermee worden aangepakt”, aldus Wolkerstorfer. “Bij de behandeling nemen rode bloedlichaampjes het laserlicht op. Door de warmte van het licht wordt de wand van het bloedvaatje heet. Zo ontstaat er een beschadiging die vervolgens worden opgeruimd door het lichaam.”
Ook kleine spataderen in de benen kunnen met een vaatlaser worden aangepakt
2. Pigmentlaser
Een tweede variant is de pigmentlaser. “Pigment is een kleurstof die in huid en haar zit. Bij de pigmentlaser neemt het pigment het laserlicht op. Gepigmenteerde cellen worden hierdoor verwijderd en een pigmentvlek wordt lichter. Met deze laser kunnen sommige, helaas niet alle, pigmentvlekken worden weggehaald. Daarom is een juiste diagnose vooraf belangrijk. Het apparaat wordt ook gebruikt om tatoeages te verwijderen.”
3. Ontharingslaser
Een derde soort is de ontharingslaser. In dit geval neemt het pigment van de haren het laserlicht op en zo worden de haarzakjes beschadigd. Vooral mensen met donker haar hebben daar baat bij omdat donker pigment het licht goed opneemt.
4. Fractionele laser
Als vierde is er de fractionele laser. Met dit apparaat kan veroudering worden behandeld, zoals rimpeltjes of een huid die door de zon is beschadigd. Ook littekens kunnen er minder zichtbaar mee worden gemaakt. “Deze laser werkt niet met een brede lichtstraal, maar met veel kleine. Die branden op elke vierkante centimeter van de huid heel veel kleine gaatjes die variëren van 0,1 tot 0,3 millimeter doorsnede. Tussen die gaatjes blijft de huid gespaard, wat het genezingsproces stimuleert. Ook wordt nieuw bindweefsel aangemaakt, wat de conditie van de huid verbetert.”
5. Verdampende laser
Ten slotte is er de verdampende laser. Die kan zeer precies het bovenste laagje van de huid verwijderen, maar ook dieperliggende gezwellen, door middel van verdamping. Zo kunnen bijvoorbeeld (aangeboren) wratachtige plekjes worden behandeld, maar ook acnelittekens of rimpels. Doel is dat de huid gladder wordt. “We kunnen met lasers de fijnere en iets diepere rimpeltjes aanpakken en de huidstructuur verbeteren. Maar een zeer slappe huid en diepe groeven of plooien kun je er niet mee verhelpen. Het is belangrijk om dit van tevoren te weten en realistische verwachtingen te hebben.”
Risico’s van doe-het-zelf laseren
Het aanbod van lasers is de afgelopen jaren toegenomen. Dermatoloog Wolkerstorfer: “Het is net als met auto’s: bij elke soort heb je te maken met verschillende merken en ze kunnen allemaal net iets anders. Professionele apparaten kosten al gauw 70.000 euro en zijn tot veel in staat.”
Ook zijn er apparaten die verschillende behandelingen combineren. Dan worden bijvoorbeeld een litteken, de bloedvaatjes, het pigment én de structuur van de huid aangepakt.
Er bestaan tevens online te bestellen lasers, uit China bijvoorbeeld, voor nog geen 1000 euro. Of goedkopere thuislasers waarmee je zelf delen van de huid kunt ontharen of acnelittekens of rimpels aanpakken. Deze werken op een veel lagere energie en zijn dus nooit zo effectief als professionele apparatuur. “Bovendien heeft het risico’s. Natuurlijk, er zitten best goede apparaatjes tussen die ontharen zoals beloofd. Zij het niet permanent, want de haartjes keren na enige tijd terug. Maar verkeerd gebruik kan zorgen voor brandwonden, schade aan de ogen, blijvende littekens en huidverkleuringen.”
Geen garantie
Staar je niet blind op mooie beloftes, wil hij maar zeggen. “Tel daarbij op dat de kundigheid van de behandelaar cruciaal is. Niet iedere behandelaar heeft een gedegen opleiding gehad zoals dermatologen of huidtherapeuten. Zelfs dit biedt geen 100 procent garantie: ons land kent namelijk geen verplichte controle op de kwaliteit van de zorg van laserbehandelaars. Sommige beroepsgroepen, zoals dermatologen en huidtherapeuten, hebben die controle wel. Maar dat geldt niet voor alle behandelaars. Iedereen mag laseren in Nederland.”
Betrokkenen in het vakgebied zetten zich al jaren in om de veiligheid en kwaliteit voor de consument te waarborgen binnen de wet- en regelgeving. “Simpel is dat niet omdat we met verschillende beroepsgroepen te maken hebben met eigen belangen en opleidingen. Neem schoonheidsspecialisten. Mogelijk zijn onder hen behandelaars met kennis en ervaring, maar die zekerheid is er niet. Daar komt bij dat het aan mensen ontbreekt die behandelaars op hun kwaliteit controleren.”
Tip: overleg met zorgverlener
Wie enige zekerheid wil hebben, kan volgens Wolkerstorfer een vraag over cosmetische behandeling het best voorleggen aan een zorgverlener. “Die heeft er zelf misschien ook niet veel verstand van, maar kent mogelijk een huidtherapeut of gespecialiseerde dermatoloog om je naar door te verwijzen.”
Hij beseft ook dat je voor een rimpelbehandeling niet langs de huisarts gaat. Zoek in dat geval een privékliniek met huidtherapeuten, is zijn advies. “Liefst in een centrum waar ook artsen werken, dan is medische begeleiding in huis. Dat biedt enige aanvullende garantie omdat zij gecontroleerd worden op opleiding en gebruikte apparatuur. Ook huidtherapeuten werken volgens een gestructureerde methode waarbij vaak protocollen worden gevolgd, zowel voor als tijdens het behandeltraject. Zie dat maar als een soort keurmerk.”
Dr. Albert Wolkerstorfer is dermatoloog in het Amsterdam UMC. Hij heeft zich binnen dit vakgebied gespecialiseerd in lasertherapie. Verder is hij vicepresident van de Europese vereniging voor laserdermatologie en doet hij onderzoek naar het gebruik van lasers voor huidafwijkingen.
Een andere versie van dit artikel verscheen eerder in Plus Gezond mei 2025. Abonnee worden van het blad? Dat doe je in een handomdraai.
- Plus Gezond