zondag, 22 mei 2022

Verband tussen eczeem en hartziekten

Volwassenen met eczeem hebben mogelijk een verhoogd risico op hartziekten en een beroerte. Zowel de aandoening zelf als ongezonde gewoonten kunnen invloed hebben op dit risico.

"Eczeem is niet alleen een probleem van de huid", vertelt onderzoeker Jonathan Silverberg van de Northwestern University Feinberg School of Medicine in Chicago. "Het heeft invloed op alle aspecten van iemands leven en kan daardoor de gezondheid van het hart verslechteren."

Leefstijl

Uit het onderzoek van Silverberg blijkt onder andere dat mensen met eczeem meer roken, meer drinken, vaker overgewicht hebben en minder bewegen dan mensen zonder de huidaandoening. Daarnaast suggereert de resultaten van het onderzoek ook dat eczeem zelf de kans op een hartziekten of beroerte vergroot, waarschijnlijk door het effect van chronische ontsteking.

"Het is fascinerend dat zelfs na correctie voor leeftstijlfactoren het verband tussen eczeem en hartziekten aantoonbaar bleef", aldus Silverberg. De onderzoeker benadrukt wel dat zijn studie geen oorzakelijk verband laat zien. Het onderzoek was niet ontworpen om aan te tonen of en hoe eczeem andere gezondheidsproblemen veroorzaakt.

Psyche

Volgens Silverberg kan eczeem ook psychologische gevolgen hebben. Omdat eczeem vaak in de kindertijd begint, heeft het soms invloed hebben op het zelfbeeld en -vertrouwen. En die factoren zijn vaak bepalend voor leefstijlgewoonten. Daarbij kan, aldus Silverberg, de huidaandoening het ook lastiger maken om te sporten. Warmte en zweet maken de jeuk erger.

Het onderzoek is gepubliceerd in het Journal of Allergy and Clinical Immunology. De gegevens van ruim 61.000 volwassen tussen de 18 en 85 jaar zijn hiervoor gebruikt. Naast hartproblemen kwamen ook slaapproblemen en diabetes bij mensen met eczeem vaker voor.

Bron(nen):
  • WebMD