zondag, 22 mei 2022

Verband tussen genen en rosacea ontdekt

Voor het eerst ontdekten Amerikaanse wetenschappers genetische factoren die samenhangen met de huidaandoening rosacea. Mensen met deze chronische huidziekte hebben continu rode bultjes op het puntje van de neus, wangen, het midden van het hoofdhoofd en de kin.

De aandoening is veelvoorkomend, vooral bij mensen met een lichte huidskleur. Ongeveer 10 procent van de bevolking wordt getroffen, meer vrouwen dan mannen. Vaak gaat de rode huid gepaard met een brandend of stekend gevoel.

Onderzoek

Voor het onderzoek bestudeerden wetenschappers van de Stanford University School of Medicine in California de genetische gegevens van 46.000 Amerikanen. Meer dan 2600 van hen had de diagnose rosacea. De onderzoekers vonden twee genetische varianten die sterk samenhingen met rosacea bij mensen met Europese voorouders.

Op basis van deze resultaten kan echter geen oorzakelijk verband worden aangetoond. De genetische variaties zijn in of vlakbij de genen HLA-DRA en BTNL2. Deze genen zijn volgens de onderzoekers ook betrokken bij andere aandoeningen waaronder diabetes en coeliakie.

Het onderzoek is gepubliceerd in het Journal of Investigative Dermatology.

Bron(nen):
  • WebMD