Waarom je je óók in de herfst en winter moet insmeren

Huidkanker is de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland

vrouw-herfst-zon
Getty Images

Helaas, de zomer is (bijna) voorbij. De herfst en daarna de winter zijn in aantocht. Ook in deze jaargetijden kan de zon volop schijnen. Op dit soort dagen breng je misschien ook veel tijd buiten door. Denk aan boswandelingen, sleeën en schaatsen. En ook dan is het belangrijk om je huid goed in te smeren met zonnebrandcrème.

Dat je jezelf in de zomer insmeert is voor de meeste mensen logisch, maar in de herfst en winter dus ook. Op bewolkte dagen, maar vooral ook als er sneeuw ligt. Sneeuw reflecteert namelijk - net als een zandstrand en water in de zomer - zonnestralen waardoor verbranding op de loer ligt.

Sneeuw? Je huid verbrandt extra snel

Ruim 85 procent van de uv-straling wordt in de sneeuw weerkaatst. Hierdoor kan je huid extra snel verbranden. Als je vaak verbrandt, vergroot je het risico op huidkanker, de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland. Het gebruiken van een goede zonnebrandcrème - liefst met factor 30 of hoger - is dus niet overdreven, ook bij iets minder stralend en zonnig weer. Smeer dan niet met dezelfde crème die je in de zomer gebruikt, maar gebruik een zonnebrandcrème die is ontwikkeld voor de winter(sport).

Zonnebrandcrème voor de winter(sport)

Er zit namelijk een groot verschil in deze crèmes. Crèmes op waterbasis – zoals de meeste zomerse zonnebrandcrèmes -  bevriezen op de huid in de kou. Winter(sport)crèmes bevatten daarom veel vetten, waardoor ze ook goed smeerbaar blijven bij lage temperaturen. Bovendien voorkomen deze crèmes uitdroging van de huid; dat gebeurt snel als het koud is. Blijf je langer dan twee uur buiten? Smeer je huid dan nog een keer in.

Gebruik ook een lippenbalsem

Naast zonnebrandcrème mag de lippenbalsem - het liefst ook met een uv-filter erin - niet vergeten worden. Je lippen worden ruw en schraal door de reflectie van uv-stralen. In combinatie met kou en eventueel een verminderde weerstand, steekt dan ook een koortslip snel de kop op. Wanneer je hier vaker last van hebt en de voortekenen herkent, is het verstandig snel actie te ondernemen.

Lees ook: Tip van dermatoloog Daniel Kadouch: 'kijk ook naar de uv-index'

Auteur 
  • Ilona Meernik
Bron 
  • KWF Kankerbestrijding