Wat moet ik doen tegen een plekje op mijn huid?

Getty Images

Ik heb al enige tijd een zwart stipje op mijn pols die vanaf 1 millimeter nu is gegroeid naar 4 millimeter. Ik heb er geen last van, maar omdat het gestaag groeit is mijn vraag of ik dit moet laten controleren. Heeft u ook enig idee wat het zou kunnen zijn?

Dick van Gerwen, dermatoloog: 

Een zwart stipje op de huid dat groeit moet altijd op korte termijn door een deskundig arts of dermatoloog worden bekeken. Er kan namelijk sprake  zijn van ontwikkeling van een kwaadaardige moedervlek (melanoom).

In een vroeg stadium is er bij melanoom eigenlijk nog niet veel aan de hand, want dan is het goed behandelbaar. Met een kleine operatieve ingreep wordt het vlekje dan verwijderd. De ingreep kan onder plaatselijke verdoving plaatsvinden.

Als je te lang wacht met de behandeling, dan kan een kwaadaardige moedervlek zich door het lichaam verspreiden en op allerlei plaatsen uitzaaiingen geven.Een melanoom met uitzaaiingen is eigenlijk niet meer goed behandelbaar. De meeste mensen met uitgezaaid melanoom overlijden binnen 1 jaar.

Het is dus belangrijk bij veranderende moedervlekken tijdig naar de dokter te gaan. Mocht het om een melanoom gaan dan kan dus eenvoudig voorkomen worden dat deze gevaarlijke vorm van huidkanker tot ernstige problemen gaat leiden.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.