Kan mijn dochter (9) al puberen?

Getty Images

Mijn dochter heeft snel vettig haar en sinds kort last van puistjes. Kan het zijn dat ze al begint te puberen? Ze is altijd pittig geweest. Maar de laatste tijd kan ze echt boos worden om niks of erg verdrietig zijn. Ik weet eigenlijk niet of dit iets medisch of opvoedkundigs is.

Carole Lasham, kinderarts:

Het kan heel goed zo zijn dat de puberteit is begonnen bij je dochter. Bij meisjes mag de puberteit vanaf een leeftijd van acht jaar beginnen. Het start met borstontwikkeling, vaak heel kleine borstknopjes. Dan begint de schommelingen van hormonen. Die kan transpiratie, acne en verdere puberteitsontwikkeling en een groeispurt veroorzaken.

In de puberteit zijn er enorm veel lichamelijke veranderingen en veranderingen in de hersenen. Dit kan een effect op het gedrag hebben. Puberteit is echt een uitdaging wat betreft opvoeding, pubers hebben ook grenzen nodig maar zoeken de grenzen ook echt op. Zij praten een stuk minder over hun leven en hun vriendinnen vinden zij vaak veel belangrijker, zij komen los. Een puber is in het algemeen ook heel egoistisch.

Er zijn veel boeken over pubers en opvoeden, pubercoaches en ook jeugd en gezin hebben vaak avonden voor ouders met tips en advies hoe het beste ermee om te gaan.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Carole Lasham is al 21 jaar algemeen kinderarts, waarvan 20 jaar in het algemene ziekenhuis Tergooi te Blaricum. Haar aandachtsgebieden zijn longziekten en allergie, maar ze heeft ook veel ervaring met huilbaby's en kennis over het Downsyndroom.