Ik ben 14 jaar en heb ondergewicht: wat nu?

dun-meisje
Getty Images

Ik ben Romy, ik ben 14 jaar oud en 1,58 meter lang. Ik ben te vroeg geboren en ik ben daarom dus ook prematuur. Vanaf mijn tiende tot twaalfde woog ik tussen de 20 en 29 kilogram. Als ik 's ochtends op de weegschaal stond, woog ik 22 kilogram en 's avonds woog ik dan 20 kilogram. Soms woog ik mezelf meerdere keren in een uur, omdat ik nogal obsessief was. Ik ben laatst 14 jaar geworden, maar zoveel is er niet veranderd. Sinds halverwege november 2018 begon ik 32 kilogram te wegen. Ik weeg nu 41 kilogram, maar mijn botten blijven zichtbaar. Mijn schouders hebben uitstekende botten, mijn kuiten en bovenbeen zijn wel wat dikker, maar voor de rest ben ik zo dun dat ik de vraag 'heb je anorexia?' net iets te vaak krijg.

Mijn dieet is best apart vergeleken met hoeveel ik aankom. Ik eet heel erg veel. Ontbijt is cornflakes, een appel en drie boterhammen. Na school eet ik thuis twee of drie boterhammen en met het avondeten schep ik twee of drie keer op. Niemand gelooft dit en ik word vaak gedwongen door andere ouders om meer te eten. Hierdoor eet ik ook niet bij anderen.

Ik hoop dat u mij advies kunt geven.

Romy

Carole Lasham, kinderarts:

Beste Romy,

Als ik jouw verhaal lees, lijkt het mij heel verstandig als je door een kinderarts gezien wordt. Een kinderarts kan goed uitzoeken hoe het precies zit. 

Groeten,
Carole Lasham

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Carole Lasham is al 21 jaar algemeen kinderarts, waarvan 20 jaar in het algemene ziekenhuis Tergooi te Blaricum. Haar aandachtsgebieden zijn longziekten en allergie, maar ze heeft ook veel ervaring met huilbaby's en kennis over het Downsyndroom.