Ons zoontje van 16 maanden slaapt erg slecht

baby-slaapt
Getty Images

Wij hebben een zoontje van 16 maanden oud. Hij slaapt erg slecht. Soms gaat het een paar nachten goed, maar nooit langer dan een week, en dan weer nachten slecht. Hij is dan meestal 1,5 uur wakker voordat hij weer inslaapt. Het maakt niet uit of ik bij hem ben. In bed bij ons maakt hem alleen maar meer overstuur.

We werken sinds december met een slaapcoach, maar hij weet het ook niet meer. We zijn ook bij de kinderarts geweest, maar ook hij kon ons niet verder helpen. Ik ga er zelf inmiddels aan onderdoor. Mijn partner kan weinig bijdragen, omdat hij niet wakker wordt en anders moeilijk wakker te krijgen is, wat resulteert in ruzie en ook weer energie kost die ik niet meer heb.

Ik hoop dat u mij nog verder kunt helpen, want zelf weet ik het niet meer.

Marlies

Carole Lasham, kinderarts:

Beste Marlies,

Dit is een heel lastig en vaak voorkomend probleem. Bij een verder gezond kind dat groeit en goed ontwikkelt, dan zijn dit typen slaapproblemen vaak gedragsmatig. Kinderen hebben net als volwassenen een slaapcyclus met een diepe uitrustslaap, REM-slaap, waarna ze even wakker zijn en de cyclus opnieuw begint. Als kinderen in de wakkerfase van de cyclus zitten, weten zij niet meer hoe zij weer in slaap moeten komen. Ze zijn dan vaak in de nacht wakker. Het is heel belangrijk voor een kind dit te leren, ook al is het wel heel moeilijk voor ouders, die meestal heel moe zijn.

Begeleiding van een professional zal moeten helpen. Als je niet verder bent gekomen, kun je overwegen je te laten verwijzen naar een gespecialiseerd slaapcentrum bijvoorbeeld in Gelderse Vallei. Er is hier ook een slaapcentrum speciaal voor kinderen.

Groeten,

Carole Lasham

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Carole Lasham is al 21 jaar algemeen kinderarts, waarvan 20 jaar in het algemene ziekenhuis Tergooi te Blaricum. Haar aandachtsgebieden zijn longziekten en allergie, maar ze heeft ook veel ervaring met huilbaby's en kennis over het Downsyndroom.