Is probiotica goed voor mijn baby?

Getty Images

Goedemiddag mevrouw Lasham,
Mijn dochter van 4 maanden (geboren na 36 weken+6 dagen zwangerschap), heeft al vanaf haar geboorte veel last van krampjes. Ik geef haar borstvoeding, maar dat kolf ik zodat we het kunnen verdikken met Johannes broodpitmeel ivm haar verborgen reflux. Nu blijkt ze te weinig voeding te krijgen, 600ml ipv 800-1000ml wat ze zou moeten krijgen. De bijvoeding die we haar nu geven, Omneo van Nutrilon, daar reageren haar darmen weer slecht op. Is het dan een goed idee om probiotica te gaan geven? Wat is uw mening over probiotica?

Karlien

Carole Lasham, kinderarts

Beste Karlien,

De belangrijkste vraag is: groeit je dochter goed? Als zij met 600 ml per dag goed groeit, is dat prima. Het advise op pakjes is gemiddeld. Sommige baby's drinken meer en anderen drinken weer minder, dus groei is een heel belangrijk parameter voor ons. Dus als je dochter goed groeit met 600 ml, is dat ook goed.

Inmiddels weten we ook dat een verborgen reflux niet bestaat. Wel is er de gastrooesofagealreflux en gastrooesofagealreflux ziekte. Baby's die goed groeien, maar regelmatig spugen na voeding (tot 2-4 uur daarna) hebben gastrooesofagealrelux. Het verdikken van voeding zorgt ervoor dat de voiding dan niet zo snel omhoog komt.

Over probiotica zijn er veel studies gedaan, maar op dit moment is er onvoldoende bewijs om probiotica te adviseren.

Huilen op deze leeftijd is vaak niet gerelateerd aan de darm. Dat is wat wij noemen een ‘regulatie problem.’ Meestal zijn baby’s heel alert: baby's willen alles zien, slapen weinig en kunnen dan niet zo goed omgaan met alle prikkels. De verwachting is dat wanner je baby ouder wordt, de klachten vanzelf zullen afnemen.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Carole Lasham is al 21 jaar algemeen kinderarts, waarvan 20 jaar in het algemene ziekenhuis Tergooi te Blaricum. Haar aandachtsgebieden zijn longziekten en allergie, maar ze heeft ook veel ervaring met huilbaby's en kennis over het Downsyndroom.