De penis van mijn zoon groeit niet. Wat nu?

Getty Images

Een aantal maal ben ik nu bij onze huisarts geweest ivm met onze zoon van bijna 15 jaar. Ik maak mij zorgen om zijn groei. Hij is gemiddeld gezien wat aan de kleinere kant, dat is op zich geen probleem. Hij toont nog geen enkel teken van naderende puberteit. Ook dat is geen probleem. Wat mij het meest zorgen baart is de grootte van zijn penis. Naar mijn idee is die niet tot nauwelijks gegroeid sinds zijn geboorte. Heel klein dus. Die van mijn andere (jongere) zonen zijn gewoon meegegroeid met hun leeftijd. Maar bij de oudste dus niet/nauwelijks.

De huisarts blijft zeggen dat het wel goed komt en dat we geduld moeten hebben. Dat het gewoon wat later op gang komt. Ik maak mij echter wel zorgen en vraag me af of het niet/nauwelijks groeien van zijn penis te maken heeft met een tekort of gemis aan bepaalde hormonen. Of misschien speelt er iets anders.

Ik zou graag willen weten of ik toch moet vragen om een verwijzing naar een kinderarts of dat we het inderdaad maar af moet wachten. Ik ben ook bang dat er misschien later gezegd wordt dat we er eerder mee hadden moeten komen en dat het nu te laat is om er wat aan te doen.

Alvast hartelijk dank voor uw reactie.

Marjolein

Carole Lasham, kinderarts:

Beste Marjolein,

Jongens gaan in de puberteit tussen 9 -14 jaar. Hoe oud je gaat puberen, is vaak genetisch bepaald. Als je moeder/ vader later in puberteit ging, dan is dat vaak bij de kinderen ook zo. Bij jongens is het eerste teken van puberteit dat de ballen gaan groeien van een kleine 4 ml tot 12 ml. Als de ballen groeien, gebeurt er niks anders. In de lengte groeit de jongen dus niet. Als de ballen rond de 15 ml zijn, gaat penis pas groeien. Beharing komt vervolgens en er ontstaat een groeispurt ( 10-12 cm per jaar).

Als iemand wat dikker is, lijkt de penis relatief klein. Dat noem je 'bruid penis.

Ik denk dat het belangrijk is dat iemand hem onderzoekt om te kijken of de puberteit begonnen is en hoe het precies zit. Dat kan de huisarts zijn, maar ook een kindderarts.

Vriendelijk groeten

Carole Lasham

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Carole Lasham is al 21 jaar algemeen kinderarts, waarvan 20 jaar in het algemene ziekenhuis Tergooi te Blaricum. Haar aandachtsgebieden zijn longziekten en allergie, maar ze heeft ook veel ervaring met huilbaby's en kennis over het Downsyndroom.