Gezondheidsnet.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord
dinsdag, 30 mei 2017

Schildklierziekte

De hormonen die in de schildklier worden geproduceerd regelen de energievoorziening van ons lichaam. Schildklierziekte is, vooral bij vrouwen, een veel voorkomende stoornis.

De schildklier is een van de klieren van het hormonenstelsel. De klier heeft de vorm van een vlinder en bevindt zich aan de voorkant van de hals. De klieren van het hormonenstelsel sturen door de chemische stoffen, hormonen, die ze afscheiden een groot aantal lichaamsfuncties aan. De hormonen worden afgescheiden in de bloedsomloop, waarin ze circuleren en de functies van bepaalde organen en orgaansystemen regelen.

De hormonen die in de schildklier worden geproduceerd regelen het gebruik van energie in lichaamscellen en de snelheid waarmee de stofwisseling plaatsvindt. Deze klier heeft ook invloed op de snelheid waarmee haar en botten groeien, het lichaamsgewicht, het temperatuurs- en energieniveau en het functioneren van het hart en de spijsvertering. Schildklierziekte is, vooral bij vrouwen, een veel voorkomende hormonenstoornis.

Hypothyreoïdie, dat wil zeggen een traag werkende schildklier, is een aandoening waardoor de schildklier te weinig hormonen aanmaakt, zodat het lichaam niet optimaal kan functioneren. Symptomen zijn bijvoorbeeld dunne, breekbare nagels en haren, gewichtstoename, vermoeidheid, trage hartslag, constipatie en kougevoeligheid.

Hyperthyreoïdie, dat wil zeggen een te snel werkende schildklier, is een aandoening waardoor de schildklier te veel hormonen aanmaakt. Symptomen zijn bijvoorbeeld haarverlies, gewichtsverlies, versnelde hartslag, nervositeit, veelvuldige stoelgang, transpireren en, bij vrouwen, onregelmatige menstruatie.

Een arts constateert een schildklieraandoening door de symptomen van een patiënt te beoordelen, de hals te bevoelen en te controleren of de schildklier veranderd is. Ook worden door middel van bloedonderzoek de gehaltes van de in het lichaam circulerende schildklierhormonen bepaald.