dinsdag, 11 mei 2021

Wetenschappers onderzoeken slaapseks

's Nachts terwijl je slaapt naar je partner kruipen en proberen seks te hebben. Het klinkt volstrekt bizar, maar komt weldegelijk voor. Wetenschappers staan voor een raadsel. Ze hebben geen idee wat slaapseks veroorzaakt of hoe patiënten die er aan lijden geholpen kunnen worden.

Slaapseks is enigszins vergelijkbaar met slaapwandelen. In beide gevallen wordt de patiënt midden in de nacht actief, maar is zich daar totaal niet van bewust. Een verschil is dat vermoedelijk veel minder mensen aan slaapseks lijden dan aan slaapwandelen (2 tot 4 procent stapt wel eens slapend het bed uit).

Een patiënt die lijdt aan slaapseks, of sexsomania zoals de aandoening in het Engels heet, schamen zich daar vaak voor. Hun daden worden ook lang niet altijd gewaardeerd. Er zijn slechts enkele gevallen bekend van partners die slaapseks beter waarderen dan 'wakkere seks'.

Omdat de medische wetenschap praktisch geen onderzoek doet naar de aandoening, heeft een Amerikaanse psycholoog de website sleepsex.org voor patiënten in het leven geroepen. Ondertussen werkt de Canadese onderzoeker Trajanovic aan een diagnose om slaapseks vast te kunnen stellen. Dat is belangrijk omdat patiënten nogal eens van aanranding of verkrachting worden beschuldigd, terwijl ze niets aan hun gedrag kunnen doen, zo zegt Trajanovic.

Trefwoorden:
Bron(nen):