Als de eerste menstruatie uitblijft

Nog steeds niet ongesteld, wat nu?

Getty Images

Tussen je elfde en zestiende word je meestal voor het eerst ongesteld. Wat kan er aan de hand zijn als die eerste menstruatie maar niet komt? En wanneer moet je naar de huisarts?

Als je in de vruchtbare leeftijd bent, word je ongeveer een keer per maand ongesteld. Dat heet menstruatie. Die vruchtbare leeftijd is voor iedereen anders. De meeste meisjes worden tussen hun 11e en 16e voor het eerst ongesteld.

Menstrueer je op je 14e of 15e nog niet dan hoef je je dus geen zorgen te maken. Mogelijk merk je aan je lichaam al wel dat er wat verandert. Je kunt borsten en schaamhaar ontwikkelen. Zo weet je dat je vrouwelijke hormonen goed werken. Wacht gewoon af tot de eerste menstruatie komt.

Zestien en nog niet ongesteld

Ben je 16 jaar en nog nooit ongesteld geweest? Dat heet in medische termen ‘primaire amenorroe’. Krijg je inmiddels wel andere vrouwelijke kenmerken, zoals borsten en schaamhaar, dan is er niets aan de hand. Bij sommige vrouwen duurt het gewoon wat langer.

De eerste menstruatie kan ook uitblijven door bepaalde oorzaken. Herken je je hierin, dan is het verstandig om een afspraak te maken met je huisarts om te bespreken hoe je hier het beste mee kunt omgaan:

  • Stress: als je veel spanningen ervaart, kan dat ervoor zorgen dat je niet ongesteld wordt.
  • Intensief sporten: doe je aan topsport en train je heel intensief, dan kan de menstruatie uitblijven. Het kan nodig zijn om je sportactiviteiten op een wat lager pitje te zetten.
  • Licht zijn/lijnen: ben je heel licht, veel afgevallen of heb je problemen met eten? Als je weer op een gezond gewicht bent, komt de menstruatie meestal wel op gang.

Eventueel kun je in overleg met je huisarts testen of je baarmoeder goed reageert. Je krijgt dan een pil met het hormoon progesteron. Zorgt dat voor een bloeding, dan weet je dat je baarmoeder niet het probleem is. Het zorgt er echter niet voor dat je voortaan wel ongesteld wordt.

Na je achttiende geen menstruatie

Ben je 18 jaar en nog nooit ongesteld geweest, dan is nader onderzoek nodig. Ga eerst langs je huisarts. Deze verwijst je mogelijk door naar een gynaecoloog voor bijvoorbeeld een echo.

Er kan sprake zijn van een chromosoomafwijking, een probleem met de baarmoeder, eierstokken, eileiders, vagina, maagdenvlies, hormonen of schildklier. Ook slecht functioneren van de hypofyse of hypothalamus (allebei delen van de hersenen) kan de boosdoener zijn.

Al wel kans op zwangerschap

Ook al ben je nog niet ongesteld, als je seksueel actief bent, bestaat er wel een kans dat je zwanger raakt. Je eerste eisprong kan namelijk ieder moment zijn. Vrij dus veilig. Je kunt de anticonceptiepil gebruiken in combinatie met condooms om je te beschermen tegen soa’s. De pil zorgt wel voor een maandelijkse bloeding, maar dat is geen echte, natuurlijke menstruatie.

Bron 
  • Medicinfo
  • Nederlands Huisartsen Genootschap
  • Merckmanual.nl