Kunnen mannen menstrueren?

Over mannen met een baarmoeder en het Irritable Male Syndrome

Getty Images

Goede vraag! In deze rubriek gaat Gezondheidsnet op zoek naar het antwoord op knagende vragen. Deze keer: Kunnen mannen ook menstrueren?

Het antwoord op de vraag is: ja. Ook mannen kunnen menstrueren. Wanneer iemand zich identificeert als man, maar geboren is met vrouwelijke geslachtsorganen, kan het zijn dat diegene menstrueert.

Testosteron en bloedverlies

Wanneer een transpersoon testosteron gebruikt, kan dit het maandelijkse bloedverlies stoppen. Testosteron onderdrukt namelijk de menstruatiecyclus. Dit gebeurt echter niet altijd, waardoor transpersonen en transmannen kunnen blijven menstrueren. Indien dit niet gewenst is, kan er naast de testosteron een middel voor cyclusregulatie worden gebruikt.

Hormooncyclus bij cisgender mannen

Cisgender mannen, mannen die zich identificeren met het geslacht dat hen is toegewezen bij de geboorte, kunnen niet menstrueren. Op het gebied van hormonen ligt dit vraagstuk iets genuanceerder: net als vrouwen kunnen cismannen veranderingen in hun hormoonbalans ervaren. Zo stijgt het testosterongehalte van de man in de ochtend en daalt deze weer wat in de avond. Volgens hormoon-voedingsdeskundige Ralph Moorman hebben mannen niet zozeer een maandelijkse hormooncyclus, maar eerder een levenscyclus. Ondanks de schommelingen, is het hormoonniveau bij mannen veel constanter.

Mannen kunnen in de menopauze komen

Dat betekent echter niet dat mannen geen klachten kunnen ondervinden. Er zijn mensen die zeggen dat deze veranderingen in het testosterongehalte symptomen kunnen veroorzaken die vergelijkbaar zijn met het premenstrueel syndroom (PMS), zoals vermoeidheid, somberheid, depressie, stemmingswisselingen, zwakkere spieren, erectieproblemen of een verlaagd libido. Dit concluderen onderzoekers van de de European Menopause and Andropause Society (EMAS) al in 2014. Er werd toen nog geen link gelegd met PMS, omdat PMS pas sinds 2016 echt erkend wordt.

Uit ander onderzoek van EMAS blijkt dat sommige mannen ook in de menopauze komen. Dit wordt de andropauze genoemd. De klachten komen bij mannen echter veel later dan bij vrouwen: meestal pas rond hun zeventigste levensjaar. De onderzoeksresultaten zijn gebaseerd op mannen die naar de huisarts zijn gegaan met hun klachten.

Irritable Male Syndrome

In de medische wereld wordt de mannelijke variant van PMS nog niet heel veel meer erkend dan bij sommige volwassen zoogdieren. Britse onderzoekers noemen dat het irritable male syndrome (IMS), een syndroom dat sommige dieren overkomt aan het einde van het paringsseizoen. Door de abrupte afname van testosteron worden de dieren zenuwachtig, geïrriteerd, sloom en zelfs depressief. Volgens de Amerikaanse psychotherapeut Jed Diamond kunnen mannen dezelfde verschijnselen ervaren en kan dit ook IMS genoemd worden. Diamond ontdekte met zijn onderzoek dat miljoenen mannen last hebben van stemmingswisselingen, een toename in prikkelbaarheid, buikkrampen en zelfs gevoelige borsten.

Veel meer onderzoek naar IMS is er echter niet. Gynaecoloog Ingrid Pinas, lid van de EMAS die al eerder onderzoek deed naar de andropauze, vertelt in een artikel van OneWorld dat mannen zich nauwelijks bewust zijn van hun hormonale klachten. “Als mannen met gerichte problemen naar de dokter gaan en om een oplossing vragen is dat een aanleiding tot meer onderzoek. Maar wanneer iemand de hormonale klachten of natuurlijke veroudering accepteert als onderdeel van zichzelf, en er niet mee naar de dokter gaat, is er dus geen aanleiding tot nieuw onderzoek.”

Auteur 
  • Miriam Groot
Bron 
  • AMC
  • Healthline
  • OneWorld