Kunnen menstruatiecups je spiraal eruit trekken?

'Gebruik geen menstruatiecup in combinatie met een spiraal'

menstruatiecup-gn-gv
Getty Images

Goede vraag! In deze rubriek gaat Gezondheidsnet op zoek naar het antwoord op prangende vragen. Deze keer: kunnen menstruatiecups je spiraal eruit trekken?

De rubberen of siliconen menstruatiecup is een duurzaam en betaalbaar alternatief voor tampons en maandverband. Steeds meer vrouwen gebruiken zo'n cup. Er komen bij huisartsenpraktijken alleen ook steeds meer meldingen binnen van vrouwen die door het verwijderen van hun cup hun anticonceptiespiraal zijn verloren. Volgens Medisch Contact kan dit gebeuren doordat de draadjes van het spiraal direct of indirect worden vastgepakt, of doordat de cup eruit wordt getrokken zonder eerst het vacuüm op te heffen.

Groter risico op uitstoting spiraal

Dit blijkt ook uit (nog lopend) onderzoek, meldt Huisarts en Wetenschap. Bij koperspiraaltjes lijkt deze 'expulsie' het meest voor te komen, al kan dat ook komen doordat dit type spiraal vaker gebruikt wordt in combinatie met een menstruatiecup. Er zijn inmiddels een aantal publicaties hierover verschenen. Uit een recent onderzoek in 2020 - waarvoor bijna 1100 vrouwen na plaatsing van het spiraaltje drie jaar lang gevolgd zijn - blijkt expulsie bij 17 procent van de cupgebruikers in de eerste twee jaar van spiraalgebruik voor te komen. Terwijl dit 'slechts' bij vijf procent van de niet-cupgebruikers gebeurde. 30 procent van de vrouwen, die een menstruatiecup gebruikten, verloor hun spiraal tijdens het verwijderen van de cup.

Waarschuwing gebruik cups én spiraal

Daarom adviseert Medisch Contact huisartsen, gynaecologen en verloskundigen op de hoogte te zijn van het risico van uitstoting van de spiraal en het gebruik van menstruatiecups te ontmoedigen bij gelijktijdig gebruik van een anticonceptiespiraal. Deze waarschuwing zou zelfs volgens het artsenvakblad ook op de bijsluiter van de cups moeten komen. Titus Health Care - distributeur van onder andere de T-Safe-spiraal - heeft de waarschuwing al op hun website vermeld. Ook T-Safe zelf waarschuwt hiervoor.

Heb jij ook een goede vraag? Stuur ons een mail.

Auteur 
  • Aukeline van Dorp
Bron 
  • Medisch Contact
  • Huisarts en Wetenschap
  • Titus Health Care