Menstruatiestoornissen

Van dysmenorroe tot polymenorroe

Getty Images

De menstruatie speelt een grote rol in het leven van vrouwen. Bij de ene vrouw wat meer dan bij de ander. Want de een heeft nergens last van en komt maandelijks die periode fluitend door, terwijl andere vrouwen veel menstruatieklachten hebben. Van menstruatiepijn tot een onregelmatige cyclus.

Eén van de meest voorkomende klachten, menstruatiepijn, met een moeilijk woord ook wel dysmenorroe genoemd, is pijn vlak voor en tijdens de menstruatie. In de meeste gevallen gaat het om steken en krampen in de onderbuik. Soms trekt de pijn door naar de rug of de benen. Sommige vrouwen hebben zoveel pijn dat ze niet kunnen werken. Het is naar, maar gaat vanzelf over.

Symptomen

Klachten waar je last van kunt krijgen zijn: hoofdpijn, buikpijn, opgezette buik, pijnlijke borsten, diarree, misselijkheid, obstipatie, duizeligheid of moeheid. Ook zijn er vrouwen die zich neerslachtig voelen voor of tijdens hun menstruatie.

Wat kan helpen om de klachten te verminderen, is rust en ontspanning. Ook een warme kruik op de buik of rug of een warm bad wil soms verlichting van de pijn bieden. Daarnaast kan het helpen als iemand de onderrug masseert.

Medicijnen

Mocht de pijn zo hevig zijn dat je pijnstillers wilt gebruiken dan werken NSAID's vaak goed. De bekendste zijn naproxen, ibuprofen en diclofenac. Dit zijn goede pijnstillers, maar gebruik ervan brengt wel risico's met zich mee. Je kan er bijvoorbeeld maagklachten van krijgen. Lees voor gebruik daarom altijd de gebruiksaanwijzing en houd je aan de genoemde dosering en gebruikstermijn.

Amenorroe

Amenorroe is een stoornis waarbij de menstruatie uitblijft. Bij meisjes en jonge vrouwen en vrouwen in de overgang is het niet ongebruikelijk om minstens drie maanden niet ongesteld te worden. De meeste meisjes (95 procent) worden tussen de 11 en 16 jaar voor het eerst ongesteld. Als de menstruatie nog niet is opgetreden op 16-jarige leeftijd, wordt dit primaire amenorroe genoemd.

Als vrouwen al een normale menstruatie hadden en deze gedurende 6 maanden of langer uitblijft dan wordt er gesproken over secundaire amenorroe. Dit kan komen door bijvoorbeeld stress, sterke gewichtsveranderingen of het beoefenen van topsport/zwaar sporten.

Oligomenorroe en polymenorroe

Daarnaast zijn er ook vrouwen die nog wel menstrueren, maar last hebben van een onregelmatige cyclus. Het is volstrekt onduidelijk hoeveel tijd er tussen hun periodes zit en wanneer een periode eindigt. Vrouwen kunnen dan last hebben van oligomenorroe of polymenorroe. Bij beiden verloopt de cyclus onregelmatig, maar bij polymenorroe is de periode tussen twee menstruaties heel kort. Bij oligomenorroe zit er juist een veel langere tijd tussen twee menstruaties dan de gebruikelijke 28 dagen.

Er zijn twee soorten oligomenorroe, primaire en secundaire. Bij primaire oligomenorroe heeft de vrouw al sinds haar eerste menstruatie last van een onregelmatige menstruatie.

Bij secundaire oligomenorroe heeft een vrouw ooit een regelmatige cyclus gehad voordat ze last kreeg van een onregelmatige cyclus. Oorzaken hiervan kunnen zijn: vleesbomen, endometriose, een eetstoornis, zwaar sporten, darmklachten, een soa, stress of medicijngebruik.

Auteur 
Bron 
  • Nederlands Huisartsen Genootschap