Half miljoen kinderen gaan niet naar de tandarts

Getty Images

Ruim een half miljoen kinderen in Nederland gaan nooit naar de tandarts. Dat stelt de Associatie Nederlandse Tandartsen (ANT) in een brandbrief gericht aan minister Bruins van VWS. De tandartsorganisatie had zorgverzekeraars gevraagd om ouders actief te wijzen op het recht op een vergoeding vanuit de basisverzekering, maar stuit daarbij op verzet.

Veel kinderen gaan niet naar de tandarts omdat ouders denken dat ervoor moet worden betaald, terwijl tandzorg onder de 18 jaar onder de basisverzekering valt.

Alsnog naar de tandarts

Volgens de ANT bezoekt zo'n 20 procent van de kinderen en jongeren nooit een tandarts. Deze groep is te bereiken via de zorgverzekeraar, stelt de organisatie. Zorgverzekeraars kunnen namelijk in hun systemen zien wie de tandarts bezoekt en wie niet. Uit een proef in Schiedam in samenwerking met zorgverzekaar DSW bleek dat de helft van de ouders die werd aangeschreven alsnog naar de tandarts ging met hun kinderen.

Andere verzekeraars wilden niet meedoen een proef. De ANT vindt de reactie van de meeste zorgverzekeraars ronduit teleurstellend en heeft daarom aan minister Bruins gevraagd om in te grijpen en zorgverzekeraars aan te sporen het goede voorbeeld van DSW te volgen.

Auteur 
  • Ilona Meernik
Bron 
  • nos.nl
  • Associatie Nederlandse Tandartsen