Hulp bij verkleurde tanden

Handige tips

Getty Images

Je verzorgt je tanden goed. Je poetst tweemaal per dag en gaat regelmatig naar de tandarts voor controle. Toch heeft niet iedereen een egaal wit gebit. Verkleuring van de tanden is namelijk niet altijd te voorkomen. Gelukkig is het wel te behandelen.

Verkleuringen aan de tanden kunnen verschillende oorzaken hebben. Als je moeder als zwangere vrouw antibiotica heeft gebruikt, kun je last hebben van een 'tetracycline-verkleuring'. Deze donkerbruine verkleuring aan de buitenzijde van je tanden wordt pas zichtbaar als je volwassen gebit is doorgebroken.

Genotsmiddelen

Je hele leven laten kleurstoffen uit voeding en genotmiddelen sporen achter op je tanden. Koffie, thee, roken en wijn zijn hiervan goede voorbeelden. Door het vullen van gaatjes en het plaatsen van kronen kunnen er kleurverschillen in de mond ontstaan.

Als een zenuw van een tand afsterft en de dode inhoud van het wortelkanaal blijft zitten, kan dit een blauwgrijze verkleuring geven. Deze verkleuring zit binnenin je tand.

Behandeling

Verkleuringen die aan de oppervlakte van de tand liggen, kun je proberen weg te poetsen. Hiervoor zijn verschillende whitening tandpasta's verkrijgbaar. Vaak liggen verkleuringen dieper in het glazuur, zodat wegpoetsen niet helpt. Dan kun je je tanden laten bleken. Hieronder de meest voorkomende toepassingen voor een egaal gebit.

Vullingen

Kleurverschillen door het vullen van gaatjesof het plaatsen van kronen kun je voorkomen door om een vulling met tandkleurig materiaal te vragen. De donkere amalgaamvulling waarmee vroeger alle gaatjes werden gevuld, kan tegenwoordig worden vervangen door een tandkleurige vulling: composiet.

Dode tanden

Als een tand dood genoemd wordt, is eigenlijk alleen de zenuw afgestorven. Als de dode zenuw in de tand blijft zitten, verkleurt de tand aan de binnenkant. De tandarts kan de dode zenuw verwijderen met een wortelkanaalbehandeling. Hierna kan hij of zij een zogenoemde 'lopende bleekmethode' toepassen. Dan wordt de holte waar de zenuw heeft gezeten gevuld met een blekende vloeistof. Deze vloeistof wordt er na enkele dagen uitgehaald en vervangen door een witte vulling die de holte definitief vult.

 

Facing

Niet in alle gevallen heeft de lopende bleekmethode het gewenste resultaat. Dan is een kroon of facing het laatste redmiddel. Een kroon is een tandkleurig omhulsel dat over de afgeslepen tand wordt geplaatst.

Facing is het een aanbrengen van een laagje composiet op de voorkant van de tanden. Hiermee worden verkleuringen gemaskeerd. Facing wordt ook wel gebruikt om de vorm en stand van de tanden aan te passen.


Bleken

Het bleken van de tanden is een relatief eenvoudige manier om je tanden witter te maken. Het verdient dan ook de voorkeur boven ingrijpende middelen als facing of kronen. Het resultaat kan echter van persoon tot persoon verschillen. Bleken is niet extreem duur, maar wordt vaak niet vergoed door de verzekering.


Voordelen van bleken

  • De tandkleur verbetert, zeker bij geringe gelijkmatige verkleuringen.
  • Bij een dode tand kan een aanvullende behandeling met bijvoorbeeld een facing voorkomen worden of eenvoudiger worden gemaakt.

Nadelen

  • Het resultaat is niet goed voorspelbaar.
  • Na verloop van tijd wordt het resultaat minder, waardoor opnieuw behandelen vaak noodzakelijk is.
  • Door roken, thee en koffie zal na verloop van tijd vaak weer verkleuring optreden. Dit gebeurt nog sneller dan voor het bleken, doordat bleken het oppervlak van de tanden poreuzer maakt.
  • Toename van de gevoeligheid van de tanden. Meestal is dit een tijdelijk effect.
Auteur 
  • Redactie
Bron 
  • Ivoren Kruis