Orthodontisten waarschuwen voor doe-het-zelfbeugel

Op maat gemaakte aligners

Getty Images

In Nederland is sinds kort de doe-het-zelfbeugel verkrijgbaar. Aanbieders van de beugel beloven veel, maar kunnen ze dat ook waarmaken? Volgens de Nederlandse Vereniging van Orthodontisten (NVVO) niet.

De doe-het-zelfbeugel is overgewaaid uit Amerika. Het gaat bij deze beugels om zogeheten aligners, oftewel doorzichtige plastic bitjes die de tanden in de juiste stand moeten zetten. In Nederland zijn er tot nu toe twee online aanbieders. Eén van deze aanbieders heeft ook een shop-in-shop in de Bijenkorf, maar beide aanbieders werken verder geheel online.

Zo werkt de orthodontist

Normaal gesproken ga je naar de tandarts en daarna naar de orthodontist als je iets aan de scheefstand van tanden of kiezen wilt doen. Een orthodontist doet eerst onderzoek, onder meer door röntgenfoto’s van het gebit te maken. Zo kan hij zien waar de wortels van de tanden en kiezen zich bevinden. Belangrijk, want het is niet de bedoeling dat straks je tanden en kiezen wel recht staan, maar de wortels bijna blootliggen. Na het onderzoek maakt de orthodontist een behandelplan dat hij met jou bespreekt. Daarna krijg je een beugel. De orthodontist wil je daarna regelmatig zien, zodat hij de voortgang kan controleren. Meestal duurt de totale behandeling twee tot drie jaar. Daarna krijg je nog een tijdje een beugel die ervoor zorgt dat de nieuwe stand van je tanden en kiezen behouden blijft.

Zo werkt de doe-het-zelfbeugelaanbieder

De aanbieders van de doe-het-zelfbeugel maken geen röntgenfoto’s. Dat kan ook niet, want de hele behandeling regel je online. Nadat je een aantal foto’s van je gezicht hebt verstuurd, laat de aanbieder weten of je in aanmerking komt voor hun aligners. Als dat zo is, krijg je een zogeheten afdrukpakket thuisgestuurd, daarmee maak je zelf afdrukken van je gebit. Deze afdrukken stuur je terug, waarna de aanbieder een behandelplan op maat maakt. Er wordt een simulatie van je nieuwe gebit gemaakt en als je dat gebit inderdaad wilt, mag je betalen en ontvang je de op maat gemaakte aligners thuis. Beide aanbieders stellen met erkende tandartsen of orthodontisten samen te werken en beloven je professionele begeleiding. Online, dat wel.

Orthodontisten waarschuwen

De Nederlandse Vereniging van Orthodontisten (NVVO) volgde de ontwikkeling al enige tijd. Omdat nu de doe-het-zelfbeugel ook in Nederland verkrijgbaar is, vindt de NVVO een waarschuwing op zijn plaats:

  • Er vindt geen uitgebreid onderzoek plaats: je weet dus niet of je gebit voldoende gezond en geschikt is voor een behandeling;
  • Er wordt geen diagnose gesteld, er is geen volwaardig behandelplan, er is geen overleg met de patiënt en de patiënt krijgt geen informatie over welk type beugels mogelijk zijn en wat de risico’s zijn;
  • Omdat de doe-het-zelfbehandeling niet voldoende wordt begeleid, is het risico op onvoldoende resultaat groot. De patiënt moet daardoor wellicht opnieuw worden behandeld, met alle extra kosten van dien;
  • De doe-het-zelfbeugel kan leiden tot blijvende schade aan tanden, bot en tandvlees doordat er te veel kracht op de tanden en kiezen komt te staan.

Veiligheid en betrouwbaarheid

Het consumentenprogramma Kassa heeft inmiddels aandacht besteed aan de veiligheid van de doe-het-zelfbeugel. Kassa besteedde tevens aandacht aan de vele positieve reviews waarmee beide aanbieders van de doe-het-zelfbeugel schermen. Een specialist digitale marketing heeft de reviews geanalyseerd en concludeerde dat er op zijn minst vraagtekens kunnen worden geplaatst bij de betrouwbaarheid van deze reviews.

Auteur 
Bron 
  • Kassa Vara
  • Nederlandse Vereniging van Orthodontisten