Veel gaatjes in kindergebitten

Getty Images

Het is slecht gesteld met de tanden van jonge Rotterdamse kinderen. Meer dan twintig procent van de Nederlandse kinderen heeft al op zesjarige leeftijd één of meerdere gaatjes. Dat blijkt uit het grootschalige Generation R onderzoek op basis van onder andere ruim 4000 gebitsfoto's van zesjarige Rotterdamse kinderen.

De onderzoekers zagen bij Surinaams-Hindoestaanse kinderen twee keer vaker meer dan drie gaatjes in hun gebit dan bij Nederlandse kinderen. Voor Turkse en Marokkaanse kinderen loopt dit zelfs op tot vijf keer vaker.

Een deel van het probleem kan verklaard worden door het opleidingsniveau en het inkomen van de ouders. De onderzoekers vermoeden dat een voedingspatroon met vaak veel zoetigheid een rol speelt, vooral bij Turkse en Marokkaanse kinderen. Of dit echt zo is, moet blijken uit vervolgonderzoek.

Generation R Studie

De onderzoekers baseren hun resultaten op basis van gebitsfoto’s van ruim 4.000 kinderen en vragenlijsten van hun ouders uit de Generation R Studie. Dit is een grootschalige bevolkingsstudie naar de groei, ontwikkeling en gezondheid van kinderen in Rotterdam. De kinderen worden vanaf de vroege zwangerschap tot hun jongvolwassenheid gevolgd.
 

Auteur 
Bron 
  • Erasmus MC