zaterdag, 2 juli 2022

Minder zout eten beschermt tegen nierschade

Bij patiënten met chronische nierschade zorgt een zoutbeperkt dieet voor minder nierschade en een lagere bloeddruk. Dit blijkt uit een onderzoek uitgevoerd in vijf Nederlandse ziekenhuizen, waaronder Ziekenhuisgroep Twente (ZGT).

Een kenmerk van chronische nierschade is verlies van eiwitten in de urine (albuminurie). Behandelingen die de albuminurie verminderen zorgen ervoor dat de nierfunctie minder snel achteruitgaat. Ze hebben ook een gunstig effect op het hart en de bloedvaten. Helaas laten de huidige behandelingen voor patiënten met chronische nierschade de albuminurie niet altijd volledig verdwijnen; er is dan rest-albuminurie.

Zoutarm dieet grootste effect

In dit onderzoek werden twee mogelijkheden onderzocht om deze rest-albuminurie te verminderen: een zoutbeperkt dieet en een geneesmiddel dat de vitamine D-receptor activeert (paricalcitol). Ook de combinatie van deze twee mogelijkheden werd onderzocht. Bij het onderzoek waren 45 patiënten met chronische nierschade betrokken.

Een zoutarm dieet leidde tot een duidelijke vermindering in rest-albuminurie en een lagere bloeddruk. Het geneesmiddel paricalcitol had slechts een gering effect op afname van eiwitten. Paricalcitol alleen had geen significant effect. De combinatie van paricalcitol en een zoutarm dieet leidde tot de laagste albuminurie en dit kwam vooral door het beschermende effect van het zoutbeperkte dieet.

Kleine beperking helpt al

85 procent van de Nederlanders eet te veel zout, gemiddeld een kilo per jaar te veel. Te veel zout eten verhoogt de bloeddruk en kan nierschade veroorzaken. Wie al nierschade heeft is extra gevoelig voor zout. De aanbevolen maximale hoeveelheid per dag is 6 gram. Maar de gemiddelde dagelijkse inname is bijna het dubbele.

Dat was ook zo bij de deelnemers aan dit onderzoek (gemiddeld 10 gram zout per dag). Tijdens de onderzoeksperiode aten ze 6 gram zout per dag. Een kleine beperking in zoutinname leidde dus al tot een flinke vermindering in albuminurie en een lagere bloeddruk, wat er op duidt dat zelfs een kleine beperking in de dagelijkse zoutconsumptie al leidt tot grote gezondheidsvoordelen.

Het onderzoek is gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Journal of the American Society of Nephrology.

Trefwoorden: