Gezondheidsnet.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord
woensdag, 20 september 2017

Boekrecensie: Nootje

70 notenrecepten van amandelpasta tot pistacheijs

Op social media is Havermoutje een begrip en sinds het verschijnen van het gelijknamige boek, gaat de bekendheid verder dan alleen online. Auteurs Pascalle Bonnier en Mathijs Kok bleken niet alleen gepassioneerd over havermout, ze hebben ook een voorliefde voor noten. Vandaar dat een tweede boek, ‘Nootje', ook niet uit kon blijven.
Auteur:
Pascalle Bonnier en Mathijs Kok
Jaar van uitgave:
2015
Prijs:
€ 19,99
ISBN:
9789048827855
Aantal pagina's:
224

Eind 2013 startte Bonnier en Kok het instagramaccount @havermoutje met als doel om elke dag een nieuw recept online te zetten met haver als basisingrediënt. Dat is tot op heden (bijna) elke dag gelukt. Hun eerste boek, Havermoutje, borduurde voort op deze formule en ook in Nootje gebruiken ze een vast basisingrediënt: noten. Nootje moet vooral inspireren. "Duik de keuken in, hoe klein of groot die ook mag zijn, en experimenteer erop los. Je zult versteld staan van wat je allemaal wel niet met noten kunt doen."

Variëren

De mogelijkheden blijken inderdaad eindeloos. Het boek is handig onderverdeeld in ontbijt, drinken, smeersels, lunch, tussendoortjes, borrelnootjes, avondmaal en toetjes en binnen elk hoofdstuk vind je lekkere en verrassende recepten. Met de kokosnootblini’s of walnootknotsjes wil ik direct ontbijten en ook in het pistachenotenpanbrood met olijven en kappertjes krijg ik spontaan lekkere trek. De pecannotentarte-tatin is ook een aanrader.

Noten vormen vanzelfsprekende de hoofdingrediënten van de gerechten, maar ook plantaardige melken en verschillende melen (spelt, haver, amandel, boekweit, kokos) worden veelgebruikt. Als zoetstof komen onder andere kokosbloesemsuiker, rietpalmsuiker en honing terug in de recepten. Sommige ingrediënten zijn verrassend: zo is het hoofdbestanddeel van de walnoten chocoladebrownie zwarte bonen.

Lekker gezond

Wellicht het je niet alle ingrediënten uit Nootje standaard in je keukenkastje staan, maar zodra je alles in huis hebt kan de pret beginnen. De recepten zijn goed uitvoerbaar en het resultaat is absoluut heerlijk. Als je zou willen, kun je ieder moment van de dag iets met noten als basis eten. En het goede nieuws is dat noten – als je ze met mate eet – ook nog eens hartstikke gezond zijn.

Noten voor dummies

Voor in Nootje vind je eerst de zogenaamde noten voor dummies. Alles wat je moet weten over noten staat op een rijtje: van wat is nou eigenlijk een noot tot welke voedingsstoffen vind je in noten. Een overzicht van de verschillende noten en hun smaak mag natuurlijk ook niet ontbreken. Helemaal leuk is het overzicht van hoe de verschillende noten eruit zien en vooral ook hoe ze groeien. De buitenkant van een walnoot of pinda kennen we natuurlijk allemaal, maar weet je ook hoe dat bij een pecannoot of cashewnoot zit?

Een behoorlijk leerzame start dus, maar daar stopt het niet. Ook de verschillende technieken waarmee je noten kunt bewerken worden uitgelegd. Van blancheren en branden tot roken en roosteren. Handig is ook de uitleg over de houdbaarheid van noten en de ‘wisseltruc’. Wist je bijvoorbeeld dat je amandelen en hazelnoten eenvoudig kunt verwisselen? Hetzelfde geldt voor de tamme kastanje en walnoot.

Vrolijk

De veelzijdigheid van de noot komt in Nootje uitgebreid aan bod. Het is een fris vrolijk boek, de fotografie is licht, simpel, maar uitnodigend en de opmaak speels en toch duidelijk. Zeker voor notenliefhebbers een onmisbaar exemplaar voor op de kookboekenplank.

Pascalle Bonnier en Mathijs Kok schreven eerder samen het populaire boek Havermoutje. Onder de naam @havermoutje zijn ze eind 2013 een instagramprofiel gestart waarop ze haverrecepten delen.

Reactie toevoegen

6 Comments

Door M. Wouters (niet gecontroleerd) op wo, 12/09/2015 - 17:45

Ik ben dol op cashewnoten en daarom haal ik elke week maar een half pondje bij de plaatselijke notenbar.
Ook voor pecannoten mag je mij 's nachts wakker maken!!

Door W. Nieuwenhuis (niet gecontroleerd) op di, 12/08/2015 - 21:56

Zelf ben ik dol op de hazelnoot, plukte ze als kind al van de bomen.
Nu ik een 40+ ben wil ik graag wat afvallen, iets wat nieuw is, want toen ik jonger was kon ik alles eten zonder dik te worden.
Nu is dat anders.

Door Helen (niet gecontroleerd) op ma, 12/07/2015 - 19:54

Al jaren neem ik een handje noten, ooit aangeraden door iemand, goed voor je darmen...toen wist ik nog niet waar het allemaal goed voor was en hoe veelzijdig....Een handje gemixte noten is mijn favoriet!

Door Ger (niet gecontroleerd) op ma, 12/07/2015 - 11:04

Mijn favoriete noot is de Walnoot.
Deze zit bomvol gezondheid, 5 Walnoten p.dg. zijn gezond voor lichaam en geest.

Door hdehaan (niet gecontroleerd) op do, 12/03/2015 - 20:47

Mijn favoriete noot is de paranoot.
Die is me toch lekker! Heeft een stevige bite, en je kunt er nog lang op kauwen.

Door Anonymous (niet gecontroleerd) op do, 12/03/2015 - 19:24

macadamianoot, om de crunch, het mongevoel en de smaak