Boekrecensie: On the go van Rens Kroes

Powerfood preppen, bewaren en meenemen

Getty Images

Goed nieuws voor fans van de Friese foodie: Rens Kroes heeft een nieuw kookboek uitgebracht. Een schattig klein boekje vol met meeneemrecepten. Ideaal voor iedereen die veel 'on the go' is en ook onderweg gezond wil eten.

Als je een drukke baan hebt of veel onderweg bent, kan gezond eten best een uitdaging zijn. Voor je het weet heb je trek en haal je toch weer iets te snoepen of te snacken. Op veler verzoek maakte Rens Kroes daarom het boek 'On the go'. Hierin verzamelde ze 49 recepten die je allemaal mee kunt nemen naar kantoor, het park of een etentje.

Voorbereiden

Heb je weinig tijd om te koken, dan is timing extra belangrijk volgens Rens. Met een slimme voorbereiding en een gevulde voorraadkast, maak je gezonder eten makkelijker. Alle recepten hebben een 'stempel', namelijk sunday prepping, day before of last minute. Zo zie je in één opslag wanneer je welk recept het beste kunt maken. Bij elk gerecht is aangegeven hoe lang het houdbaar blijft.

De recepten onder de noemer sunday prepping kosten wat meer tijd in de keuken. Deze kun je op een rustige dag, zoals de zondag, alvast koken of bakken (oftewel: 'preppen'). Vervolgens vries je ze in of bewaar je ze in de koelkast en heb je alvast iets gezonds in huis voor een drukke dag. Zulke zondagse lekkernijen zijn bijvoorbeeld blueberry muffins, zoete aardappelchips en verschillende broden zoals bananenbrood.

Day before-recepten zijn iets te tijdrovende ontbijtjes, maar ook gerechten die een paar uur moeten staan of afkoelen. Je maakt ze 's avonds en kunt de volgende dag genieten van soepen, salades en quiches. De laatste categorie, last minute, bevat supersnelle drankjes, smoothies en andere ontbijtjes die je in twee tellen in elkaar draait.

Getty Images
Meenemen

Het idee is dat je alles uit On the go kunt meenemen. Rens legt uit welke bakjes, zakjes, potjes en flesjes daarvoor het meest praktisch zijn. In het boek kom je veel soepen en salades tegen die je in een pot in je tas kunt stoppen. En allerlei alternatieven voor het saaie bammetje kaas, zoals een broccolisandwich, bloemkoolbroodjes en een fruity bread.

Daarnaast geeft ze tips voor zelfgemaakte dipjes, sauzen, kruidenmixen en andere ingrediënten die altijd handig zijn om in huis te hebben. Denk hierbij aan notendressings, viskruiden, pesto en currypasta. Je maakt hiervan in één keer een flinke voorraad en kunt weer maanden vooruit.

Superhip

On the go is natuurlijk helemaal in Rens Kroes-stijl en ziet er dan ook superhip uit. Prachtige foto's, zowel van de gerechten als van Rens, heel kleurrijk, een mooie vormgeving. Rens' taalgebruik is doorspekt met Engels. De superfoods waar ze zo gek op is komen steeds weer terug, zoals kokosolie, chiazaad, zoete aardappelen en havermout. Misschien is dit niet ieders 'cup of tea', maar zelfs als de stijl van Kroes je niet aanstaat, geeft ze je toch allerlei nieuwe inspiratie voor gezonde lunches en ontbijtjes.

Alvast een voorproefje van recepten die je in On the go vindt:

Rens Kroes debuteerde in 2014 met het boek Powerfood en runt nu haar eigen foodcoaching-praktijk. Nederland gezonder maken, dat is haar missie. Zij wil mensen laten ervaren dat je je door gezond eten fitter en beter kunt voelen en hen daarbij ook echt begeleiden.

Auteur 
  • Jolanda Niemantsverdriet