donderdag, 18 augustus 2022

Boekrecensie: Tosti's en andere gegrilde broodjes

Meer dan een broodje gesmolten kaas

Brood is het favoriete lunchgerecht van de meeste Nederlanders. In de vorm van een kaastosti bijvoorbeeld. Maar er kan meer. Veel meer. In 'Tosti's en andere gegrilde broodjes' staan 28 originele variaties op de 'normale' tosti.

Bijna iedereen houdt van tosti's. Maar verder dan een kaastosti of tosti met ham en kaas komen de meeste mensen niet. En dat terwijl er prima te variëren is. Wat dacht je bijvoorbeeld van een tosti met brie en appel-cranberrysaus? Of een tosti met kip, groene paprika en ricotta? In Tosti's en andere gegrilde broodjes komen deze recepten aan bod, maar ook minder voor de hand liggende combinaties als knakworst met zuurkool en mosterd of tosti's met chili con carne en emmentaler of met prei. Er is zelfs een tostirecept met worcestersaus en bier.

De basisregels

Auteur Laura Washburn vindt tosti's eenvoudig en troostrijk eten. Maar de goede combinatie van ingrediënten is volgens haar wel belangrijk als je van een simpele tosti een hemelse traktatie wil maken. Want er zijn eigenlijk zo veel keuzes: welke soort kaas neem je? Hoe houdt de kaas zich als hij verhit wordt? Welk soort brood past het beste bij de overige ingrediënten?

In Tosti's en andere gegrilde broodjes vind je de basisregels voor het maken van een goede tosti. Laura geeft brood- en kaastips en legt uit welke koekenpan het beste is om je tosti's te bakken, in plaats van een tosti-ijzer te gebruiken. Het resultaat? Een tosti die knapperig is van buiten, met een trekkerig, gesmolten binnenste. En vrijwel altijd met ingrediënten die je niet in een tosti zou verwachten.

De 28 recepten in dit tostiboek zijn goed maakbaar. De meeste ingrediënten kun je gewoon in de supermarkt krijgen. Voor sommige kazen zul je waarschijnlijk even naar de specialist moeten. Maar de smakelijke tosti die daarna op je bord ligt, maakt dat tripje naar de kaasboer ongetwijfeld goed. Ter inspiratie vast drie recepten uit Tosti's en andere gegrilde broodjes: