Gezondheidsnet.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord
donderdag, 17 augustus 2017

Glutenvrije producten vaak ongezonder dan het origineel

De glutenvrije varianten van veel producten blijken niet alleen duurder, maar meestal ook een stuk ongezonder dan de normale variant. Dat concludeert de Consumentenbond.

De Consumentenbond analyseerde de ingrediëntenlijst van vijf A-merkproducten en hun glutenvrije versie. De glutenvrije producten bleken veel meer suiker, meer zout en meer vet te bevatten. Ook zitten er minder vezels in dan bij varianten van dezelfde producten die wel gluten bevatten.

Zout, suiker, vet

Zo zit er in glutenvrij knäckebröd van het merk Wasa maar liefst zes keer zoveel verzadigd vet en twee keer zoveel zout als in de volkoren versie. De glutenvrije pannenkoekenmix van Koopmans bevat twee keer zoveel zout dan de 6-granen pannenkoekenmix van hetzelfde merk.

De glutenvrije ontbijtkoek van Peijnenburg bevat per 100 gram 30 kilocalorieën meer dan de gewone versie, door de toevoeging van zuivel. De stroopwafels van Albert Heijn bevatten aanzienlijk meer suiker dan gewone stroopwafels.

Minder lekker

Fabrikanten verdedigen deze bevindingen tegenover de onderzoekers door te claimen dat het toevoegen van suiker, zout of vet noodzakelijk is om de smaak van producten zonder gluten acceptabel te houden. De Consumentenbond raadt mensen naar aanleiding van haar conclusies aan om de ingrediëntenlijst en de voedingswaarde van glutenvrije producten goed te bekijken. Geen glutenallergie? Eet dan liever geen producten zonder gluten.

Glutenvrije producten zijn de afgelopen jaren juist populair geworden, omdat veel mensen denken dat ze gezonder zijn dan de normale versie mét gluten. Een groep mensen kan gluten echt niet verdragen, zij hebben de aandoening coeliakie. Dit aantal wordt door de Maag Lever Darm stichting geschat op 160.000 mensen, ongeveer 0,94 procent van de totale bevolking van Nederland.