Kennis van consument over gezond eten kan beter

Getty Images

De meningen van consumenten en diëtisten over wat wel en niet gezond is, lopen hier en daar nogal uiteen. Dit blijkt uit de resultaten van een recent onderzoek van Ruigrok NetPanel en de Nederlandse Vereniging van Diëtisten (NVD).

Voor het onderzoek kregen 1.767 Nederlandse consumenten en 725 diëtisten foto's van producten te zien met daarbij in tekst de naam. Vervolgens gaven deelnemers zo snel mogelijk aan of ze het voedingsmiddel gezond of ongezond vonden.

Honing gezond?

De meningen liepen behoorlijk uiteen. Zo vinden Nederlanders honing, cruesli, kokosvet, mueslirepen en versgeperste jus d'orange gezonder dan diëtisten. Cruesli en mueslirepen profiteren van een gezond klinkende naam, maar beide bevatten veel suiker. Net als honing.

Kokosvet of -olie wordt door veel voedingsgoeroes aangeprezen, maar bevat veel verzadigd vet, en is daardoor een minder verstandige keuze dan olijfolie. En vers geperste jus d'orange wordt waarschijnlijk door veel consumenten als fruit gezien, terwijl het minder vezels bevat dan een sinaasappel.

Pindakaas verdient beter imago

Pindakaas, koffie, hummus en margarine verdienen een positiever imago bij de consument. Diëtisten vinden deze producten gezonder dan consumenten. Pindakaas (bij voorkeur van 100 procent pinda's) en margarine zijn vet- en energierijk, maar leveren allebei goede onverzadigde vetten. Margarine is daarnaast een belangrijke bron van vitamine A en D. Filterkoffie zonder suiker past ook in een gezond eetpatroon. Vanwege de cafeïne geldt een maximum van vier kopjes per dag.

Hummus is gemaakt van kikkererwten en olijfolie; calorierijk maar ook een bron van goede onverzadigde vetten. De samenstelling van hummus uit de supermarkt kan nogal verschillen, soms worden andere oliën gebruikt of veel zout toegevoegd. Een zelfgemaakte versie verdient daarom de voorkeur.

Over veel producten zijn consumenten en diëtisten het gelukkig wel eens. Natuurlijk zijn verse groenten, volkorenbrood en havermout gezond. En energiedranken, friet en frisdrank kun je maar beter laten staan.

Auteur 
  • Jolanda Niemantsverdriet
Bron 
  • Nederlandse Vereniging van Diëtisten