Zijn pinda’s ongezond?

Elke dag een handje ongezouten

Getty Images

Goede vraag! In deze rubriek gaat Gezondheidsnet op zoek naar het antwoord op knagende vragen. Deze keer: Zijn pinda’s eigenlijk ongezond?

De pinda oftewel aardnoot, grondnoot, olienoot of apennoot, is botanisch gezien eigenlijk een peulvrucht en geen noot. Noten groeien aan een boom. Pinda’s groeien aan een struik met stengels die naar beneden buigen en onder de grond verder groeien. Daar ontwikkelt zich een peul met zaden: een dop met gevuld met pinda’s. Als je allergisch bent voor noten, ben je niet per se ook allergisch voor pinda's.

Pinda’s en noten lijken wel op elkaar wat betreft de voedingsstoffen die erin zitten en we gebruiken ze ook op dezelfde manier. Ze staan in hetzelfde vak van de (nieuwe) Schijf van Vijf.

Onverzadigd vet

Noten en pinda’s zitten vol onverzadigde vetten, ijzer, B-vitamines en vitamine E. Ze helpen je bloedvaten gezond houden. Ze verlagen het LDL-cholesterol en verlagen het risico op hart- en vaatziekten. Het Voedingscentrum raadt daarom aan om elke dag een handje noten of pinda’s te eten.

Veel calorieën

Waarom hebben pinda’s dan toch zo’n ongezond imago? Ze zijn behoorlijk calorierijk. Bovendien is er vaak flink wat zout aan toegevoegd. Ongezouten noten en pinda’s zijn wel een gezonde keuze. Het maakt niet uit of ze ongebrand, gebrand of geroosterd zijn. Houd het bij voorkeur wel bij maximaal een handje per dag vanwege de calorieën.

Gezouten noten en pinda’s en ook varianten met chocolade, suiker of krokant laagje eromheen (‘borrelnootjes’) kun je beter niet te vaak eten.

Pindakaas en notenpasta

Pindakaas en andere pasta’s op basis van noten zijn een gezond smeersel voor op je boterham, mits ze voor de volle 100 procent uit pinda’s of noten bestaan. Op het etiket kun je controleren of er geen zout, suiker of palmvet aan is toegevoegd. Smeersels met zout, suiker of palmvet kun je beter laten staan.

Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Hoeveel noten zou je volgens de Schijf van Vijf nu precies moeten eten? Dat hangt af van je leeftijd, geslacht en of je borstvoeding geeft. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheden vind je in de onderstaande tabel.

Categorie / leeftijd Gram per dag
Mannen / jongens  
1 - 8 jaar 15
9 - 69 jaar 25
70 jaar en ouder 15
   
Vrouwen / meisjes  
1 - 8 jaar 15
9 - 50 jaar 25
51 jaar en ouder 15
Tijdens borstvoeding geven 50

 

Auteur 
Bron 
  • Voedingscentrum