Fors meer donorregistraties dan vorig jaar

orgaandonatie
Getty Images

Driekwart van de Nederlanders ouder dan 18 jaar heeft een keuze doorgegeven in het Donorregister. Dat zijn er fors meer dan vorig jaar, waarschijnlijk door de invoering van de nieuwe donorwet. 4,8 miljoen Nederlanders gaven expliciet toestemming voor orgaandonatie na overlijden, meldt RTL Nieuws.

In totaal staan er 10,6 miljoen Nederlanders geregistreerd in het Donorregister. Dat zijn er fors meer dan vorig jaar toen nog geen zeven miljoen mensen zich geregistreerd hadden. Het aantal mensen dat expliciet geen toestemming voor orgaandonatie gaf nam ook toe, van 2,3 miljoen in 2020 naar 4,3 miljoen in 2021.

4,8 miljoen Nederlanders gaven juist expliciet toestemming voor orgaandonatie na overlijden, een stijging van een miljoen ten opzichte van begin vorig jaar. 14 procent liet de keuze liever over aan een nabestaande of een aangewezen persoon.

Zo'n 3,3 miljoen Nederlanders – met name jongeren – hebben nog geen keuze doorgegeven. Sinds de nieuwe wetgeving staan zij dus automatisch geregistreerd als orgaandonor.

Donorwet

Vanaf juli 2020 is de nieuwe donorwet ingegaan. Dit betekent dat alle inwoners van 18 jaar of ouder in het Donorregister worden opgenomen. Ze kunnen al dan niet toestemming geven voor donatie.

Auteur 
  • Aukeline van Dorp
Bron 
  • RTL Nieuws