Heb ik alles gedaan tegen osteoporose?

Vrouw kijkt thuis uit het raam
Getty Images

Joris Bartstra, arts en journalist, beantwoordt lezersvragen. Deze keer de vraag: ik ben een vrouw van 70 jaar. Nadat ik 2,5 jaar tamoxifen heb geslikt, kreeg ik pijn in mijn onderrug. Na het maken van een botscan werd de diagnose osteoporose gesteld. Ik heb nog geen ingezakte wervels. Ik slik dagelijks vitamine D en calcium en eet veel zuivel. Kan ik nog meer doen om de broosheid van de botten tegen te gaan? Ik ben al mijn hele leven dagelijks heel sportief, maar vraag me af of ik misschien te veel beweeg.

Joris Bartstra, journalist met artsendiploma.

Te veel bewegen kan eigenlijk niet, tenzij het leidt tot ondervoeding. Bij jonge vrouwen met anorexia zie je nog weleens dat ze niet eten en zich daarbij lichamelijk uitputten, maar dat is bij u vast niet aan de orde. Vooral belast bewegen versterkt de botten: lopen, liefst de trap op, beschermt daarom beter tegen osteoporose dan zwemmen, maar alle beweging is goed. Er zijn inmiddels veel verschillende middelen tegen osteoporose, maar ieder middel heeft bijwerkingen. Daarom zijn er richtlijnen voor wanneer je ze moet inzetten. De gemeten botmineraaldichtheid moet bijvoorbeeld een stuk lager zijn dan het gemiddelde voor je leeftijd. Als bij u de diagnose officieel is gesteld, zijn die richtlijnen ongetwijfeld toegepast. Ik zou het wel zo nu en dan nog eens laten meten. Tamoxifen is een middel bij hormoongevoelige borstkanker. Het blijkt bij vrouwen na de overgang juist wat te beschermen tegen botontkalking, dus daar zullen de klachten niet door komen.

Wilt u ook een vraag stellen aan dokter Joris Bartstra?

Klik dan hier. Vergeet niet uw naam, leeftijd en geslacht te vermelden. Als uw vraag ook voor anderen interessant is, zal Joris deze beantwoorden en publiceren in het tijdschrift Plus Magazine.