zaterdag, 15 augustus 2020

'Afvallen helpt bij opvliegers'

Gewichtsverlies kan overgangsklachten bij vrouwen verminderen. Vooral opvliegers nemen af. Dat blijkt uit een pilotonderzoek aan de University of Pittsburgh.

De studie bevestigt een significant verband tussen gewichtsverlies en opvliegers. Daarbij bleek de mate van gewichtsverlies ook samen te hangen met de afname in opvliegers. De onderzoekers publiceren de resultaten in het tijdschrift Menopause.

Opvliegers

Meer dan 70 procent van de vrouwen in de overgang heeft last van opvliegers. Bij veel vrouwen komen deze vaak voor en zijn de klachten ernstig. Daarbij lopen vrouwen met opvliegers een verhoogd risico op mindere kwaliteit van leven, slaapproblemen en depressie. Onderzoek suggereert dat vrouwen gemiddeld negen jaar last hebben van de klachten.

Bij deze nieuwe studie waren veertig vrouwen met overgewicht of obesitas betrokken. Alle vrouwen binnen de studie hadden last van opvliegers. Door gewicht te verliezen werden deze klachten aanzienlijk minder. Hoe meer gewicht de vrouwen verloren, des te groter was het effect.

Vervolg

Hoewel de resultaten van het onderzoek veelbelovend zijn benadrukken de onderzoekers het belang van een grootschalig onderzoek. Uit de studie blijkt ook dat het verminderen van opvliegers voor veel vrouwen een goede motivatie is om af te vallen. Het is een grote beloning, waardoor een gezonde leefstijl gemakkelijk volgehouden kan worden.

Bron(nen):