woensdag, 12 augustus 2020

Minder vrouwen naar huisarts met opvliegers

UTRECHT - Vrouwen met overgangsklachten gaan met deze klachten steeds minder vaak naar de huisarts. Dat blijkt uit een publicatie van onderzoekers van het NIVEL in Huisarts & Wetenschap.

Opvliegers

en vaginale droogte zijn de meest voorkomende problemen van vrouwen in de overgang: 55 tot 60 procent heeft opvliegers en ongeveer 30 procent heeft klachten van vaginale droogte.

Gehalveerd
Het aantal vrouwen dat vanwege overgangsklachten de huisarts raadpleegt is tussen 2003 en 2010 bijna gehalveerd. In 2003 bezochten hiervoor 30 per 1000 vrouwen tussen de 45 en 65 jaar de huisarts, in 2010 waren dat er nog 17. Een vergelijkbare afname is te zien bij oudere vrouwen. Jongere vrouwen bezochten de huisarts niet minder.

NIVEL-programmaleider Joke Korevaar. "Deze scherpe daling kan verband houden met publicaties over de bijwerkingen van hormoontherapie, zoals een verhoogd risico op trombose of borstkanker. Misschien zijn artsen en patiënten terughoudender geworden met hormoontherapie en bezoeken hierdoor ook minder vrouwen de huisarts vanwege overgangsklachten."

Bron(nen):