Ongevoeligere clitoris na overgang?

Getty Images

Ik ben een vrouw van 45 jaar en ik heb sinds ruim een jaar geen menstruatie meer gehad. In dit jaar heb ik gemerkt dat mijn clitoris ongevoeliger is geworden waardoor het erg moeilijk wordt om een orgasme te krijgen. Terwijl dit daarvoor nooit een probleem was. Heeft dit te maken met de achteruitgang van bepaalde hormonen? En vooral: is er iets aan te doen?

Femke

Henriette Schoones, seksuoloog/relatietherapeut:

Het probleem wat je beschrijft kan verschillende (medische) oorzaken hebben. Ik adviseer je allereerst contact op te nemen met je huisarts en een verwijzing te vragen naar een vulva poli.

In veel ziekenhuizen is er een vulva poli, waar het probleem multidisciplinair wordt bekeken. Bij de meeste vulva poli's is een gynaecoloog, dermatoloog en seksuoloog aangesloten.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Henriëtte Schoones is gespecialiseerd in seksuele en relatieproblemen. Ze heeft een eigen praktijk voor seksuologie en relatietherapie in Tiel en werkt als seksuoloog in Ziekenhuis Rivierenland in samenwerking met de gynaecologen. Ze geeft antwoord op allerhande vragen die ontstaan binnen een relatie.