maandag, 18 oktober 2021

5 producten die gezonder zijn dan je denkt

Hier mag je echt wel wat meer van eten

Wat is er nu wel en niet goed voor je? Kom jij er nog wijs uit? Van deze vijf producten hoor je nog wel eens dat ze ongezond zouden zijn, maar dat valt reuze mee.

1. Olijven

Olijven bevatten relatief weinig kilocalorieën en veel vet (11 kilocalorieën en 1,1 gram vet per 5 stuks). Echter, ongeveer 82 procent van het vet is onverzadigd vet. Onverzadigde vetten hebben een positieve invloed op de gezondheid.

Let wel op, want olijven bevatten veel zout. Af een toe een paar olijven - bijvoorbeeld ter vervanging van chips en borrelhapjes - past in een gezond voedingspatroon, maar eet ze niet dagelijks.

2. Popcorn

Popcorn doet meteen denken aan bioscoopavonden en kinderfeestjes. "Dan zal het wel ongezond zijn." Dat valt mee. Popcorn is gemaakt van pofmaïs. Een portie naturel pofmaïs (±25 gram) levert 93,5 kilocalorieën, voornamelijk afkomstig uit koolhydraten (waaronder 1,3 gram voedingsvezels). Voor maïs en popcorn gelden dezelfde positieve gezondheidseffecten als voor granen.

Af en toe een portie popcorn (zonder toegevoegd suiker en zout) past dus prima in een gezond voedingspatroon.

3. Pasta, rijst en aardappelen

Pasta, rijst en aardappelen liggen regelmatig onder vuur. Zeker bij degenen die een koolhydraatarm dieet volgen en/of willen afvallen. Pasta, rijst en aardappelen passen echter in een gezond voedingspatroon. Ze zijn een bron van koolhydraten, eiwitten, B-vitamines en mineralen.

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat voedingspatronen die rijk zijn aan graanproducten (waaronder volkorenpasta en zilvervliesrijst), geassocieerd zijn met een verlaagd risico op obesitas, diabetes mellitus type 2 en hart- en vaatziekten. Daarentegen is er nog te weinig wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de gezondheidseffecten van aardappelen. Waarschijnlijk hebben ze een neutraal effect op de gezondheid.

Het advies is om dagelijks drie tot vijf opscheplepels volkorengraanproducten of middelgrote aardappelen te eten, afhankelijk van leeftijd, geslacht en omstandigheden. Blijf variëren, want volkorengraanproducten lijken gezonder te zijn dan aardappelen, maar ze leveren wel ruim anderhalf keer zoveel kilocalorieën als aardappelen.

4. Soja

Over soja worden verontrustende dingen geschreven, maar in alle waarschijnlijkheid is soja niet ongezond. Sojaproducten zijn een bron van plantaardige eiwitten, onverzadigde vetten, ijzer en vitamine B1. Een matige hoeveelheid soja past daarom prima in een gezond (vegetarisch) voedingspatroon.

Er zijn zelfs aanwijzingen dat soja beschermend is tegen bijvoorbeeld borstkanker. Daarnaast is het bekend dat peulvruchten, waaronder de sojaboon, het slechte LDL-cholesterolgehalte verlagen en daarmee ook het risico op hart- en vaatziekten. Er is echter meer aanvullend wetenschappelijk onderzoek nodig om duidelijkheid rondom soja(producten) te kunnen geven. Tot die tijd wordt het afgeraden om grote hoeveelheden soja(supplementen) te consumeren.

5. Koffie en cafeïne 

Koffie en cafeïne worden nog weleens gezien als guilty pleasure, maar zijn ze wel zo guilty als het lijkt? Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat het drinken van twee tot maximaal vier kopjes (gefilterde) koffie per dag een beschermend effect lijkt te hebben op het ontstaan van verschillende soorten kanker, coronaire hartziekten, beroertes, diabetes mellitus type 2, leververvetting, galstenen, de ziekte van Parkinson en de luchtwegfunctie. Dit geldt ook voor cafeïnevrije koffie.