donderdag, 22 april 2021

'Afstuderen voor huwelijk beschermt tegen obesitas'

Mensen die eerst afstuderen en daarna pas trouwen ontwikkelen minder vaak obesitas dan mensen die een diploma halen nadat ze getrouwd zijn. Dat blijkt uit een onderzoek van de University of Michigan.

Het onderzoek is gebaseerd op gegevens over bijna 14.000 Amerikanen uit de National Longitudinal Study of Adolescent Health. Hiervoor werd in 1995 een representatieve groep jongeren van 11 tot 19 jaar ondervraagd. In 1996, 2001-2002 en in 2007-2008 vulden zij nogmaals enquêtes in.

De onderzoekers keken wat het BMI van de deelnemers was voor en na hun afstuderen. Deelnemers met een BMI van 30 of hoger classificeerden ze als ‘obees’. Daarnaast brachten ze in kaart wanneer ze waren getrouwd.

Gezondheidsvoordelen

"Mensen die trouwden voordat ze een diploma van een vierjarige opleiding haalden, hadden 65 procent meer kans op het ontwikkelen van obesitas dan de deelnemers die trouwden na hun afstuderen”, zegt Richard Allen Miech. “Hoewel hoogopgeleid zijn lang in verband gebracht is met een kleinere kans op obesitas, wijzen deze resultaten erop dat de gezondheidsvoordelen van een diploma niet gelden voor mensen die trouwen voor hun afstuderen”.

Verklaring

Volgens de onderzoekers komen veel mensen aan als ze pas getrouwd zijn, omdat ze dan minder in hun eentje gaan sporten en meer gaan eten. Voordat ze hun diploma haalden, hebben ze waarschijnlijk al sport- en eetgewoonten ontwikkeld die later moeilijk te veranderen zijn.

Gehuwden die al afgestudeerd zijn hebben meestal meer inkomsten waardoor ze meer geld kun investeren in gezonde voeding en bijvoorbeeld een sportschoolabonnement, waardoor zij wellicht wel hun gewicht onder controle houden. Daarnaast hebben zij al vaardigheden ontwikkeld die ervoor zorgen dat ze blijven sporten en gezond blijven eten voordat ze zich moeten aanpassen aan het getrouwde leven.

De resultaten van het onderzoek zijn verschenen in het Journal of Health and Social Behavior.

Trefwoorden:
Bron(nen):