donderdag, 22 april 2021

'Afvallen slecht voor humeur'

Mensen die afvallen, voelen zich vaker ongelukkig dan mensen die zwaar blijven. Dat blijkt uit een onderzoek van University College London onder ongeveer 1900 50-plussers met overgewicht of obesitas.

Gedurende vier jaar volgden de onderzoekers 1979 vrijwilligers met een BMI van 25 of hoger. Aan het begin van het onderzoek hadden zij geen last van depressieve symptomen of chronische ziekten. Hun gewicht, bloeddruk en de hoeveelheid vetten in hun bloed werden gemeten. Daarnaast beantwoordden ze vragen over hoe verdrietig, eenzaam en gemotiveerd ze zich voelden en of ze last hadden van slaapgebrek.

Depressieve symptomen

Deelnemers die na vier jaar minstens 5 procent van hun gewicht kwijt waren, bleken gezonder te zijn geworden. Zowel hun bloeddruk als de hoeveelheid schadelijke vetten in hun bloed was gedaald. Hun humeur was juist verslechterd: zij vertoonden vaker depressieve symptomen dan de vrijwilligers die even zwaar waren gebleven of waren aangekomen.

Verwachtingen

Volgens de onderzoekers kan dit te maken hebben met de uitdagingen waar afvallers mee worden geconfronteerd. Bijvoorbeeld continu verleidingen moeten weerstaan en feestjes met eten proberen te vermijden. Bovendien zijn hun verwachtingen misschien niet realistisch. Van afvallen word je niet ineens gelukkig.

De resultaten van het onderzoek verschenen in PLOS ONE.
 

Bron(nen):