donderdag, 22 april 2021

Als-dan plannen verminderen snoepgedrag

Mensen snoepen gemiddeld 190 kilocalorieën per dag minder wanneer zij hun slechte snackgewoontes veranderen volgens een als-dan-plan. Dit blijkt uit het promotieonderzoek van Aukje Verhoeven aan de Universiteit Utrecht in samenwerking met het Voedingscentrum.

Veel mensen willen minder snacken en zoeken naar manieren om dit gedrag te doorbreken. Verhoeven zag in haar onderzoek dat te veel snoepen een vorm van gewoontegedrag is en wilde weten of dit gedrag kan worden veranderd met zogenoemde ‘implementatie intenties’. Mensen maken dan een plan waarbij de aanleiding van het snackgedrag wordt benoemd, in combinatie met een gezonder alternatief. 

Als-dan-plan

Als iemand bijvoorbeeld de hardnekkige gewoonte heeft om chips te eten bij het televisiekijken, dan kan hij het volgende als-dan-plan maken: "Als ik televisie kijk en ik heb trek, dan eet ik een appel."

Verhoeven liet deelnemers zelfstandig plannen maken en aanpassen door drie stappen te doorlopen, namelijk: plannen, monitoren en evalueren.

Effectieve strategie

Deze strategie bleek zeer effectief. Na twee maanden aten mensen gemiddeld 190 kilocalorieën per dag minder dan daarvoor. Ook aten ze gemiddeld minder dan hun mededeelnemers in controlecondities. Verhoeven ontdekte daarnaast dat het beter is om niet meerdere als-dan-plannen tegelijkertijd te maken.

Tool

Het Voedingscentrum ontwikkelde op basis van de inzichten van Verhoeven een tool waarmee mensen zelf een persoonlijk als-dan-plan kunnen maken: Mijn Doel-tool. Eerst hou je drie dagen bij wat je tussendoor snackt. Telkens als je een snack invult die je tussendoor hebt gegeten, krijg je vragen over de situatie waarin je deze at. Zo krijg je inzicht in jouw belangrijkste aanleiding om te snacken.

Vervolgens stel je je plan op en besluit je wat je voortaan doet als deze aanleiding zich voordoet. De derde stap is het uitvoeren. Via Mijn Doel kun je je voornemen monitoren en evalueren. De tool kijkt na een week hoe het gaat en geeft eventueel suggesties om je voornemen wat aan te passen. Gaat het goed, dan maak je een nieuw als-dan-plan. Iedereen kan gratis gebruikmaken van de Mijn Doel-tool via www.mijnvoedingscentrum.nl.

Bron(nen):