Boekrecensie: Terugval en verleiding

De kunst om afgevallen te blijven

Getty Images

Afvallen is voor veel mensen ontzettend lastig. Toch blijkt dat het nog moeilijker is om de kilo’s er af te houden. Terugval en verleiding liggen op de loer. Als je serieus met dit risico aan de slag wilt, is er nu het werkboek ‘Terugval en verleiding’. Stap voor stap pak je het afvallen en de moeilijke momenten aan.

De eerste paar weken van een dieet verlopen vaak voorspoedig. De kilo’s vliegen eraf, je krijgt positieve feedback en je conditie gaat vooruit. Er komt echter vaak een moment dat je stagneert. Dat kan zijn door stress, maar het hoort soms ook bij het natuurlijke verloop van een afvaltraject. Op zo’n moment ben je veel vatbaarder voor verleidingen van buitenaf en voor je het weet eet je op de bank een hele zak chips leeg.

Verander je leefstijl

Diëten is geen wondermiddel en voor de rest van je leven jojoën is voor de meeste mensen ook geen aantrekkelijk vooruitzicht. Een gezonde leefstijl is de enige sleutel tot succes. Maat houden en gezond eten moet eigenlijk op de automatische piloot gaan, zodat je ook als je moe of gestrest bent niet terugvalt. Of in ieder geval niet blijvend terugvalt. Daarover gaat Terugval en verleiding.

Ingrid Steenhuis en Wil Overtoom willen je leren om goed om te gaan met terugval en verleiding. In hun boek maken ze gebruik van wetenschappelijke kennis over psychologie, eten, afvallen en veranderen. Het doel is dat je meer controle hebt over wat en hoeveel je eet, waardoor je lekkerder in je vel zit. En meer de baas bent over je gewicht.

Hard werken

Verwacht geen mooi en gezellig boek, waar je af en toe lekker in kunt bladeren. Terugval en verleiding is een werkboek en is bedoeld voor een gemotiveerde lezer die wil afvallen of afgevallen wil blijven. Je hebt er alleen iets aan als je zelf ook daadwerkelijk aan de slag gaat. De auteurs hopen dat je na het lezen van het boek - en het doen van de oefeningen - sterker in je schoenen staat waardoor je blijvend gewichtsverlies kunt realiseren.

Een goede voorbereiding is daarbij het halve werk. Het boek bereidt je daarom voor op risico’s die je kunt tegenkomen. En bekijkt of je die risico’s ook kunt omzeilen. Als je van te voren een plan hebt, ben je namelijk veel beter bestand tegen eventuele verleidingen. Het eerste hoofdstuk begint dan ook met twaalf tips die zich vooral richten op bewustwording. Hoe ziet jouw eetpatroon er op een dag uit? Waar liggen verleidingen? Ben je bewust van marketingtrucs? Wat kan je helpen?

Triggers

De hoofdstukken daarna richt zich op bekende triggers die het risico op een terugval verhogen, bijvoorbeeld negatieve gevoelens, conflicten en sociale druk. Positieve gevoelens kunnen er echter ook voor zorgen dat je je gezonde leefstijl loslaat, omdat je vindt dat je iets mag ‘vieren’. Met behulp van schema’s kun je zulke situaties in kaart brengen. En vervolgens bedenken hoe je in het vervolg beter met zo’n situatie om kunt gaan. Wat doe je als je hunkert naar iets wat je eigenlijk beter niet kunt nemen?

Natuurlijk hoeft het af en toe toegeven aan hunkering helemaal niet slecht te zijn, ook dan is het vooral belangrijk dat je goed omgaat met je terugval. Je moet het niet zien als falen en vooral daarna weer vol goede moed verder gaan. Wanneer je echter altijd maar toegeeft, blijft de hunkering steeds terugkomen. In de beginfase is het verlangen vaak het hevigst, dus als je die weet te weerstaan, wordt het minder erg.

Getty Images
Voorbeelden en ervaringen

Naast de uitleg vind je in Terugval en verleiding ook ervaringen van andere mensen en voorbeelden. Dat is prettig want zo wordt de theorie een stuk praktischer. Ook de oefeningen kunnen je echt helpen om de theorie op jezelf toe te passen.

Steenhuis en Overtoom laten zien dat het mogelijk is om stap voor stap je eetgewoonten te veranderen, af te vallen en ook afgevallen te blijven. Ze verkopen geen wondermiddel, erkennen dat het hard werken, maar weten wel de wetenschappelijke kennis op een heel praktische manier te vertalen. Als jij gemotiveerd bent, kan dit boek je zeker helpen.

Ingrid Steenhuis is hoogleraar Preventie aan de Vrije Universiteit. Wil Overtoom heeft jarenlange ervaring in het bedrijfsleven en meerdere verandertrajecten begeleid. Samen hebben ze de Brickhouse Academy opgericht. Eerder verscheen Smartsize me.