Gezondheidsnet.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord
maandag, 26 juni 2017

'Buikvet ongezonder dan overgewicht'

Een buikje is ongezond, zelfs als je geen overgewicht hebt. Appelvormige mensen waarbij het vet vooral op de buik zit, lijken een hoger risico te hebben op vroegtijdig overlijden dan mensen met overgewicht of obesitas met een peervorm. Dat blijkt uit een studie van de Mayo Clinic.

Buikvet wordt al langer gezien als ongezonder dan het vet dat zich op de heupen en lager nestelt. Mensen met een appelfiguur hebben een hoger risico op hart- en vaatziekten dan degenen met een peervorm. Toch wordt er nog vaak gekeken naar de BMI. Meestal neemt de tailleomvang ook toe naarmate de BMI stijgt. Uit dit onderzoek blijkt echter dat BMI niet alles zegt: je vetverdeling is misschien wel belangrijker dan het getal op de weegschaal. 

Verhouding heup en middel

De onderzoekers gebruikten gegevens over 15.184 mannen en vrouwen van 18 tot 90 jaar met verschillende BMI’s. De verhouding tussen hun heup- en middelomtrek werd bepaald door de middelomtrek te delen door de heupomtrek. Een uitkomst hoger dan 1 betekent een forser middel.

Gedurende de onderzoeksperiode van 14 jaar overleden er ruim 3200 deelnemers. Ongeacht het BMI, bleken mensen met een bredere taille een hoger risico op vroegtijdig overlijden te hebben. 11 procent van de mannen en 3 procent van de vrouwen had een normaal gewicht maar een hoge middel-heup-verhouding. Zij hadden een hoger – voor mannen ongeveer het dubbele – risico op vroegtijdig overlijden dan meer peervormige deelnemers met overgewicht of obese mensen.

Op buik letten

Ook mensen met een gezond gewicht zouden dus op hun buikje moeten letten. De genen bepalen gedeeltelijk of je een appel- of peervorm hebt, maar daarnaast neemt de middelomtrek vaak toe bij het ouder worden. Buikspieroefeningen doen heeft weinig zin, het komt vooral aan op gezonder eten en bewegen.

De resultaten van het onderzoek verschenen in Annals of Internal Medicine.
 

Bron(nen):

Reactie toevoegen