donderdag, 22 april 2021

'Dagelijks uur tv kijken vergroot al het risico op overgewicht'

Televisie kijken lijkt het risico op overgewicht bij jonge kinderen te vergroten. Zelfs als ze maar een uurtje per dag voor de tv zitten. Dat blijkt uit een onderzoek van de University of Virginia.

De onderzoekers analyseerden gegevens over meer dan 11.000 kinderen die in 2011/2012 naar de kleuterschool gingen. Hun lengte en gewicht waren genoteerd, maar ook hoeveel uren ze wekelijks televisie keken en achter een computer zaten. Een jaar later werden ze weer gemeten en gewogen.

Ongezond gewicht

De kleuters bleken gemiddeld dagelijks drie uur tv te kijken. Kinderen die veel tv keken, bleken vaker een ongezond gewicht te hebben. “Kinderen die één tot twee uur per dag tv keken, hadden 43 procent meer kans op overgewicht en 47 procent meer kans op obesitas vergeleken met kinderen die minder dan een uur per dag voor de tv spendeerden”, zegt onderzoeker Mark DeBoer.

Hoe langer de tijd voor de tv, hoe hoger het risico was op overgewicht. De onderzoekers vonden geen verband tussen computergebruik en gewicht.

Advies

De American Academy of Pediatrics (AAP), een Amerikaanse beroepsvereniging waar zo’n 62.000 kinderartsen bij zijn aangesloten, adviseert ouders om kinderen vanaf 2 jaar maximaal 2 uur per dag tv te laten kijken. Volgens DeBoer moet dit advies mogelijk naar beneden bijgesteld worden.

De resultaten van het onderzoek zijn gepresenteerd tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de Pediatric Academic Society in San Diego.

Trefwoorden:
Bron(nen):
  • WebMD