donderdag, 22 april 2021

Denken dat DNA gewicht bepaalt, leidt tot slechtere eetgewoontes

Mensen waarbij overgewicht in de familie zit en die denken dat hun genen bepalen dat ze ook te zwaar zullen worden, gaan vaker naarmate ze ouder worden ongezonder eten. Dat blijkt uit een onderzoek van Texas Tech University.

De onderzoekers bestudeerden gegevens over 4.166 mannen en 4.655 vrouwen. Ze ontdekten dat de overtuiging dat je gewicht in grotere mate door je DNA bepaald wordt dan door factoren waar je wel invloed op hebt – zoals je eetpatroon en beweging – verband houdt met slechte eetgewoontes. Dat wil zeggen minder fruit en groente eten, veel uit eten gaan, veel kant-en-klare maaltijden eten zoals diepvriespizza’s en weinig aandacht besteden aan etiketten op voedingsmiddelen.

Hoger BMI

Mensen die dachten dat ze zelf weinig konden doen tegen hun overgewicht, hadden gemiddeld een hoger BMI. Mannen en vrouwen die dachten dat hun gewicht nu eenmaal genetisch bepaald was, waren bovendien minder geneigd om te bewegen.

Ander gedrag

Iemand die ervan overtuigd is dat hij niks aan zijn gewicht kan doen omdat zijn DNA dat bepaald “kan meer gedrag vertonen dat op de korte termijn beloont, zoals ongezond eten en beweging vermijden”, schrijven de onderzoekers Jessica Alquist en Mike Parent. Bovendien vermijden mensen die geloven dat genen je gewicht dicteren mogelijk gezonde gewoontes die op de lange termijn voordelen hebben voor je het gewicht.

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in Health Education and Behavior.
 

Trefwoorden:
Bron(nen):
  • WebMD